Published On: Sub, srp 31st, 2021

Širokobriježanin Ante Lovrić predstavio prvu izložbu: Drago mi je kada moji grafiti dopru do ljudi

Ante Lovrić iz Širokog Brijega, veliki zaljubljenik u grafite koji su mu hobi gotovo petnaest godina, predstavio je u petak svoje radove izložbom naziva “Dobro je sve”, koja je upriličena u Graleriji “Vrba” u Širokom Brijegu.

“Dobro je sve” čini 24 fotografije grafita i murala te pet novih radovapripremljenih za izložbu koje će posjetitelji moći pogledati do 16. kolovoza.

Grafiti Ante Lovrića, kojima se bavi poslednjih petanestak godina, u početku su bili samo pseudonim potpis na zidnim plohama, a danas su prepoznatljiv opus ispred kojeg se prolaznik zaustavi, nasmije satiričnoj poruci koju šalje.

Autor kaže kako je nasmijati prolaznika prvenstveno cilj njegovih radova.

Na mojim autorskim djelima većinom prevladavaju motivi Hercegovine i života Hercegovaca, nekih događaja i izreka, ali radim i ostale motive. Poruke mojih radova su sarkastične i satirične i drago mi je kada se ljudi nađu u poruci, nasmiju se, ili se malo zamisle, kazao je Feni autor Lovrić uoči izložbe.

Ljubav prema grafitima kod Lovrića se rodila još osnovnoj školi, a danas je to, kako kaže, sastavni dio njegova života.

Prva ljubav prema grafitima rodila se u šestom, sedmom razredu kada sam počeo skice klasičnih grafita. Prvi rad sam napravio na zidu stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, a riječ je o običnom grafitu – potpisu, a poslije su se ideje i tehnike razvijale. Ova umjetnost ti jednostavno postane dio života. To je moja nutrina koja izlazi iz mene, a kao galeriju najčešće odabirem ulicu, ističe Lovrić.

Njegova su djela prilično zahtjevna. Izrada skice, pa kasnije šablona, uzima dosta vremena, pogotovo ako je riječ o radu velikih dimenzija. Šablone izrađuje od mnogo malih dijelova koje, nakon izrade u računalu, printa, izrezuje te lijepi.

Drago mu je kada njegovi grafiti dopru do ljudi

Pomno bira i mjesto gdje će oslikati grafit. Određenu ličnost smješta u krajolik gdje će svima biti jasno koju poruku želi poslati. Velik izazov iziskuje prijenos ideje na zid jer se treba zaputiti na mjesto, ponijeti sa sobom svoj “hodajući atelje” i paziti na one koji ovu vrstu umjetnosti smatraju vandalizmom. Kako Ante kaže, upravo mu je ta zadnja faza i najdraža.

Grafit kao medij sve se češće smatra umjetnošću koja ukazuje na socijalnu osjetljivost i angažiranost kojom obiluje jedno djelo.

“Dobro je sve” je Antina prva izložba

Lovrić svojim radovima ulicu pretvara u muzej i galeriju dostupnu svima, a slučajne prolaznike, pretvara u promatrače umjetničkog djela. Suvremenu umjetnost, koja u svijetu odmiče od tradicionalnog, on vješto stapa upravo s tradicijom.

Ljubitelji grafita Lovrićeve radove mogu vidjeti diljem gradova BiH, u Hrvatskoj, a jedan rad ima i u Njemačkoj. Nastupao ja i na Street art festivalu u Mostaru gdje je ostvario zapažene reakcije na djelo “Kad se kenjac zainati”, oslikano na Bijelom Brijegu./FENA/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x