Published On: Pon, lis 19th, 2020

Grci podižu gigantsku ogradu duž granice

Po visini, koja iznosi pet metara, ova ograda će prevazići druge ograde na sličnim mjestima u Europi, kao i na granici između SAD i Meksika.

 

Grčka je počela podizati čeličnu ogradu duge 27 kilometara, kao i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj točki Balkanske migrantske rute.

Po visini, koja iznosi pet metara, ova ograda će prevazići druge ograde na sličnim mjestima u Europi, kao i na granici između SAD i Meksika. Biće opasana i bodljikavom žicom, prenosi Sputnik.

– Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi osigurali granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osjećaju sigurnije – rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis prilikom obilaska radova u toj regiji..

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava, a u taj projekt uloženo je 63 milijuna eura.

Pored izgradnje nove, unaprijedit će se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Grčka vlada angažirala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regije Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim dijelovima helenske republike, piše Balkanska bezbjednosna mreža.