Published On: Pon, lis 19th, 2020

Čečenski lider osuđuje teroristički napad na učitelja izvan Pariza

Čečenski lider Ramzan Kadirov osudio je teroristički napad u kojem je ubijen učitelj u predgrađu Pariza i izrazio sućut obitelji učitelja, napisao je Kadirov u subotu na svom kanalu Telegram.

“Osuđujemo ovaj teroristički čin i izražavamo sućut obitelji žrtve. Snažno se suprotstavljajući terorizmu u bilo kojim manifestacijama, pozivam da ne provocirate vjernike niti da povrijedite njihova vjerska osjećanja”, rekao je čečenski lider.

Uvjerio je Francusku da Čečeni nemaju nikakve veze sa napadom.

“Nije prvi put da Francuska pokušava da okrivi Čečene za sve njene probleme. Uvjeravam vas da Čečeni nisu dio njih”, izjavio je Kadirov.

Kadirov je istakao da je osumnjičeni veći dio svog života živio u Francuskoj.

„Gledajući unaprijed, kako francuski istražitelji neće dodati boju verziji “čečenskog traga”, naglašavam da je Anzorov samo jednom u životu posjetio Čečeniju“, rekao je šef Čečenije.

O NAPADU

16. listopada napadnut je učitelj ispred škole u ​​kojoj je predavao u Conflans-Sainte-Honorine, predgrađu Pariza. Grlo mu je prerezano kuhinjskim nožem. Napadač je pokušao da prijeti policajcima koji su stigli na mjesto događaja, ali je ustrijeljen.

Francuski tužiltelj istražuje napad, koji je predsjednik Emmanuel Macron nazvao terorističkim činom. Glavni trag istražitelja su nastavnikove profesionalne aktivnosti. U vezi sa napadom već je privedeno devet osoba, uključujući rođake ubice.

Francuski tužitelj Jean-Francois Ricard rekao je da je osumnjičeni “Čečen rođen u Moskvi 12. ožujka 2002, koji je bio izbjeglica. Agencijama za sprovođenje zakona nije bio poznat”. Prema tužiitelju, osumnjičenom je odobrena desetogodišnja dozvola boravka 4. ožujka

Istražitelji su rekli da je učitelj 5. listopada u svom razredu pokazao crtane filmove proroka Muhameda o slobodi izražavanja i da je od tada bio meta prijetnji roditelja svojih učenika. Rečeno je da je podnio žalbu policiji zbog prijetnji.