Nedjelja, 14 travnja, 2024

Grci: Ne želimo biti vrata Afganistancima za EU

Must Read
Grčka ne može postati ulaz u Europsku uniju za Afganistance koji bježe od eskalacije sukoba u domovini, rekao je u utorak ministar migracija Notis Mitarachi, pozivajući na zajednički odgovor EU-a na krizu.


“Jasno govorimo da nećemo i ne možemo biti vrata u Europu za izbjeglice i migrante koji bi mogli pokušati doći u Europsku uniju”, Mitarachi je rekao državnoj televiziji ERT-u.

Mitarachi je ponovio pozive na zajednički odgovor EU-a nakon što je prošli tjedan došlo do razlaza među članicama unije glede toga treba li u Afganistan deportirati odbijene tražitelje azila, piše Hina.

Gentiloni: Europa mora biti spremna za prihvat izbjeglica iz Afganistana

Europa mora uspstaviti humanitarne koridore kako bi prihvatila izbjeglice iz Afganistana, ali i izbjegla nekontroliranu migraciju, rekao je danas komesar za ekonomiju Europske unije Paolo Gentiloni.

”Mislim da će se Europa neizbježno morati pripremiti za humanitarne koridore i organizirani prihvat, kako bi izbjegla nekontrolirani dolazak migranata. Premda one zemlje koje to žele”, rekao je u intervjuu talijanskom dnevniku il Messaggero, prenosi Reuters.

Ministri vanjskih poslova Europske unije u petak će održati hitan sastanak povodom novonastale situacije u Afganistanu gdje su talibani preuzeli vlast u nedjelju, 15. kolovoza.

Mnogi Afganistanci, koji su surađivali s međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata. Evakuacija je otežana zbog velikog broja ljudi koji pokušavaju da se ukrcaju u avione na aerodromu u Kabulu, prenosi Radio Slobodna Europa.

Zbog toga su letovi bili obustavljeni u ponedjeljak, ali su obnovljeni danas.

Njemačka je danas uspjela da evakuira na jednom letu samo sedam osoba, javljaju agencije i dodaju da Berlin čeka da im SAD da dozvolu za dolazak drugog aviona.

Američki State Department najavio je novi program koji će omogućiti tisućama Afganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD.

Međutim, oni najprije moraju biti smješteni u neku o trećih zemalja, gdje će boraviti od 12 do 14 mjeseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu. Među trećim zemljama koje su prihvatile izbjeglice iz Afganistana su Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija.

- Advertisement -

4 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
EroRamazoti
EroRamazoti
2 years ago

Nema ovih izjava iz Katara ili S.Arabije

Mene kliču Hassan
Mene kliču Hassan
Reply to  EroRamazoti
2 years ago

Turska i Katar se oglašavaju preko islamističkih medija ka Al Jazeera ili njihovih satelita kao DW i VOA! Dakle, itekako ima izjava …

Mile jeleosvetite
Mile jeleosvetite
2 years ago

Ne dajte se Grci! Odye bite to.
Ovi naši će ih primiti. Ako im dozvolite da uđu, gotovi ste.

Nadimak
Nadimak
2 years ago

Sprem,.sprem..te se četnici.

Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -