Grci mogu držati BBB-ovce u pritvoru do 18 mjeseci

U SLJEDEĆIH tjedan dana bit će poznati rezultati uzoraka DNA prikupljenih od 105 uhićenih huligana koji su izazvali nerede u Ateni.

Prikupljeni uzorci uhićenih će se usporediti s onima pronađenima kod ubijenog 29-godišnjaka kako bi se utvrdilo je li netko od njih ubojica. Prema informacijama iz policije, pišu grčki mediji, u sljedećih tjedan dana bit će objavljeni i podaci o oko 60 predmeta koji su zaplijenjeni i prikupljeni oko stadiona AEK-a nakon nereda.

Hrvati će u zatvorima dočekati kraj istrage

Vlasti su usredotočile istragu na dva sklopiva noža, koji su identificirani i zaplijenjeni, a smatraju se ključnim dokazima u slučaju. U međuvremenu, dok traje istraga, svi su u istražnim zatvorima.

Razmještanje po grčkim zatvorima je završeno, a uhićeni Hrvati ondje će čekati kraj istrage. Pritvor može trajati sve do početka suđenja, maksimalno 18 mjeseci. Automatski se preispituje nakon šest mjeseci, a odvjetnici imaju mogućnost tražiti puštanje. No s time će pričekati.

“Čekamo kraj analize DNA, analize tragova na predmetima i videonadzora, kao i sadržaja mobitela. Kada sve to dobijemo, vidjet ćemo kome što mogu dokazati i onda ćemo se obratiti sudu i tražiti puštanje, možda i uz uvjete poput jamčevine, zabrane napuštanja zemlje ili javljanja policiji”, kazao je Christos Salatas, grčki odvjetnik dvojice pritvorenih Boysa, piše N1.

Nakon istrage, koja treba djela spojiti s imenima, na sve optužbe obrana ima pravo odgovora u roku 10 dana, a onda sudsko vijeće testira tu optužnicu i odlučuje tko ide na suđenje i za koje djelo. Pa su tako trenutno otvorene i opcije da neki od Boysa završe samo s prekršajima.

Odvjetnik Olujić: Realno je da se suđenje održi u Grčkoj

“Vjerujem da će faza istrage brzo biti gotova. Razumijem osjećaje obitelji ubijenog grčkog navijača, ali i zabrinutost hrvatskih obitelji, no Grčka je zemlja vladavine prava, neki su slučajevi teži i kompliciraniji od drugih, no na kraju vjerujem da ćemo doći do cilja, a to je pronaći istinu. I ne mislim da će to predugo trajati”, smatra Salatas.

Istovremeno, Hrvatska traži da su svi pritvoreni Hrvati u 21 zatvoru sigurni. Neki od njih prijavili su prijetnje pa će biti preseljeni u druge ustanove, a premijer Andrej Plenković je u kontaktu s grčkim kolegom.