Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Građansko antifašističko pismo, osuda rušenja partizanskog spomen-obilježja u Bileći

Must Read

Danas se u Bosni i Hercegovini dešava ono što se ne smije dešavati. Fašistička doktrina zauzima naše javne prostore i preko aparata države se obračunava sa zaleđem i prošlošću bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog antifašizma.
U Banjaluci se održavaju četničke svečanosti, imenuju se ulice po četnicima, u Mostaru se imena ulica imenuju po ustaškim dužnosnicima iz doba NDH.
Antifašizam kao jedina prava vrijednost ovog prostora i vremena sustavno se dvadeset i više godina gura na margine i deligitmizira. Na mjesto antifašističkog sjećanja i njegovog suočavanja sa svojom prošlošću nametnuti su nam novi obrasci naracije prošlosti i druge borbe koje ne samo da se ne suočavaju sa užasima fašističke okupacije Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, već su i sudjelovale u njima.

”Spomen obilježje Desetoj hercegovačkoj brigadi, koje je više od 70 godina predstavljalo simbol antifašističkog otpora Bileće u Drugom svjetskom ratu, srušeno je tijekom noći, uklonjeno viljuškarima, službeno zbog restauracije”, prenosi radio Slobodna Europa.
Dalje se navodi da je radi izgradnje spomenika pripadnicima četničkog pokreta sa tog mjesta uklonjen partizanski spomenik iz Drugog svjetskog rata, i da će na istom mjestu, u samom centru grada uskoro biti završeno novo obilježje – 13 metara visok spomenik zahvale ravnogorskim četnicima.
Mi, dole potpisani i potpisane, potpuno svjesni organizacije naše države, svjesni okupiranja javnog prostora od strane nedopustivih sila rušilačkih i strašnih ideologija, pišemo ovo pismo radi osude ovog čina.
Također, pišemo ovo pismo u kojem ne apeliramo niti adresiramo problem prema državi, već prozivamo društvo da nađe svoje organizacijske forme da se odupru zlu fašizma, i revalorizaciji prošlosti i ideološkom okviru fašizma koji od nas prave nejednake subjekte, pogotovo na rasnoj, klasnoj i rodnoj osnovi.
Potpisnici/potpisnice:
UNSA GETO – Banja Luka
CPI Fondacija – Sarajevo
Zašto ne – Sarajevo
OKC Abrašević – Mostar
Oštra nula – Banja Luka
Antifašistička akcija BiH
Sarajevski otvoreni centar – Sarajevo
Centar za građansku suradnju – Livno
CURE – Sarajevo
Biro za ljudska prava – Tuzla
CRVENA – Sarajevo
Neformalna grupa PP.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -