Grad u kojemu je plaća 1.200 eura, kirija 15 eura, kriminala nema, policije nema!

Marinaleda je gradić u Andaluziji na jugu Španjolske koji na površini od 25 kilometara broji oko 2.700 stanovnika.
Stanovnici Marinalede ne boje se izraziti svoja politička uvjerenja. Umjesto blještavih reklama i marki – ulična rasvjeta u obliku grafita i murala s porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venezuele. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federico Garcia Lorca i Pablo Neruda.
Dok se ostatak Španjolske bori s domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se izravno demokratskim putem na nedjeljnim sastancima koje obično posjećuje oko 300-400 ljudi.

Dok je nezaposlenost u Španjolskoj 27 posto, u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.
Do sada je izrađeno oko 350 kuća, a u naredne dvije godine trebalo bi se izgraditi još oko 250.
Prosječna mjesečna plaća za zaposlene iznosi 1.200 eura mjesečno. Možda vam se ne čini puno, ali kad se pogleda cijena stanovanja koja kod njih iznosi 15 eura mjesečno, jasno je da se s takvom plaćom može sasvim pristojno živjeti.
Grad stanovnicima omogućuje pristup besplatnom internetu. Fascinantan je i sportski sadržaj u ovom gradu sa jedva 2.000 stanovnika – dva nogometna terena, košarkaški teren, teren za tenis, squash i odbojku, bazen. Svi su oni besplatno na raspolaganju stanovnicima (osim bazena za koji se plaća godišnja karta).
Mainaleda ima svoju crkvu, ali je sudjelovanje u crkvenim aktivnostima slabo.

U ovom gradu ljudi sami sebi grade kuće, a jedan od njih je i David Gonzales  Molina.
Nakon što je najmanje dvije godine proveo kao registrirani građanin Marinalede, od lokalnih vlasti dobiva materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je izgradi, početi će plaćati  15 eura mjesečno toj istoj vladi kako bi se refundirali troškovi korištenog materijala.
Naravno, budući da svi ne znaju izgraditi kuću, vlasti u pomoć šalju profesionalne građevinare i arhitekte koji pomažu u izgradnji. Kuće se ne mogu prodati, čime se spriječava mogućnost da se na taj način profitira.

Jednom mjesečno u gradu se obilježava tzv. “Crvena nedjelja”, kada netko na plenumu iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili ljepši. Ukoliko ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad se radi o čišćenju ulica ili popravcima na kućama.
Grad ima svoju televiziju i radio kanale, a nedavno je gošća bila kćerka Chea Guevare. Policije ovdje nema.
-Prema španjolskom zakonu, mi bismo, prema broju stanovnika, trebali imati četiri do sedam policajaca, ali mi ih ne želimo ovdje. Jer baš zato što se sve zasniva na dobrovoljnoj bazi, jer se zajedno borimo i zajedno krojimo naše živote, postoji visok stupanj koegzistencije – objašnjava gradonačelnik.
Izvor: Globetravel