Published On: Sub, sij 6th, 2018

Grad Pula otkazao koncert: Ne može Thompson, ne može ni Bora Drljača

Nakon razgovora pulskoga gradonačelnika Borisa Miletića s organizatorima, otkazan je nastup srpskoga folk pjevača Bore Drljače koji je u organizaciji Zajednice Srba u Istri trebao nastupiti 13. siječnja u sklopu proslave dočeka pravoslavne Nove godine u pulskom Domu hrvatskih branitelja, priopćeno je u petak iz Ureda pulskoga gradonačelnika.

Zajednica Srba u Istri okuplja manji dio pripadnika srpske manjine u toj županiji. Vijeće srpske manjine u Istri – koje je legitiman predstavnik građana srpske nacionalnosti u toj županiji – uručilo je jučer Miletiću Svetosavsku povelju za doprinos očuvanju i promociji kulturnoga i nacionalnoga identiteta u Istri i za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina.

Grad Pula se ograđuje od nastupa glazbenoga izvođača Bore Drljače, čiji se koncert u organizaciji Zajednice Srba u Istri trebao održati 13. siječnja u sklopu proslave dočeka Pravoslavne Nove godine, priopćeno je u petak iz Ureda gradonačelnika Borisa Miletića.

Iako je organizator najavljene manifestacije neovisna organizacija, odnosno Zajednica Srba u Istri, a Dom hrvatskih branitelja, u kojemu će se proslava održati, nije u ingerenciji Grada Pule već Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pulski gradonačelnik Boris Miletić kontaktirao je predsjednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića, koji je odustao od nastupa navedenoga izvođača, stoji u priopćenju.

Naime, srpski pjevač Boro Drljača javnosti je poznat po pročetničkom stavu i srpskom nacionalizmu, a kako navode neki mediji, “u nekim pjesmama pjevao je o hrvatskim braniteljima kao ‘ustašama’”, a u vrijeme rata “pjesmom slavio Radovana Karadžića“.

Grad Pula, poznat u cijeloj Hrvatskoj, ali i širom Europe i svijeta, kao grad liberalnih vrijednosti i uspješne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo. U skladu s time ne podržava ni gostovanje glazbenoga izvođača Bore Drljača, koji u svojim pjesmama i izjavama iznosi stavove neprimjerene europskim vrijednostima tolerancije i međusobnoga poštovanja te uvažavanja stradanja civila i branitelja u Domovinskom ratu, stoji u priopćenju za javnost pulskoga gradonačelnika Borisa Miletića, prenosi Slobodnaevropa.org.

Grad Pula ima nultu toleranciju prema netoleranciji, nacionalnoj isključivosti i vjerskoj netrpeljivosti. I pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu svake se godine odbija zahtjev za pjevanjem u Areni, a svega je jednom – 2011. godine – uspio izboriti nastup, ali ne u Areni, nego u prostoru kilometar dalje.

(www.jabuka.tv)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare