Published On: Sub, sij 6th, 2018

Dodik: NATO baza u BiH podrazumijevala bi i bazu Rusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da zato neće biti nikakvih baza NATO u BiH, pa ni u Brčkom, kako neki spominju.

Bilo kakva mogućnost da dođe do neke, hipotetički govoreći, baze NATO-a podrazumijevala bi da bi bilo općeprihvaćeno da bude i baza Rusa, ako su oni za to zainteresirani. Ali, mislim da, u tom pogledu, nema odluke i da je nemoguće da se to dogodi, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

On je poručio da je lociranje NATO baze u Brčkom nemoguće, jer bi suglasnost za to morala dati Republika Srpska, koja to neće učiniti zato što njome ne upravljaju stranci, za razliku od drugih dijelova BiH, gdje imaju dominantnu ulogu.

Govoreći o najavljenom usvajanju zajedničke deklaracije o opstanku Srba, Dodik je rekao da priče kako ovaj dokument predstavlja “Memorandum dva” plasiraju protivnici srpskoga naroda.

Na toj platformi napravljen je orkestrirani napad na Srbe na bazi nepostojećega memoranduma koji nikad nije formaliziran i na bazi toga su mnogi pravdali svoje secesije, kao što je Slovenija, Hrvatska, muslimani u BiH, a da taj dokument nikada nije bio formalno usvojen, niti postoji, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je istaknuo da na tom dokumentu rade ozbiljni, referentni predstavniciznanosti i javnoga života, te izrazio uvjerenje da u skupštinama Srbije i Republike Srpske postoji većina koja će deklaraciju usvojiti do sredine veljače. Povodom izjave američkoga dužnosnika Hoyta Brian Yeea da “Dayton 2” neće biti potreban, ali da se BiH treba fokusirati na prioritete u vezi s približavanjem EU, Dodik kaže da je to što je BiH zaglavljena u nemogućnosti da preživi dio politike koji je provodila administracija čiji je predstavnik Hoyt Yee.

On je rekao da je Yee zlonamjeran, usmjeren protiv srpskoga naroda i Republike Srpske i nazvao ga mešetarom i pripadnikom stare administracije koji vjerojatno zbog nesređenosti prilika u Washingtonu još sjedi tu gdje sjedi.

On je za mene periferan lik – tek je neki treći zamjenik, ne znam ni ja čega, i osjećam se ugodno što ne komuniciram s njim, naveo je Dodik.

(www.jabuka.tv)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare