Published On: Pet, pro 31st, 2021

Grad Mostar osigurao porodiljne naknade za mostarske mame

Na posljednjoj ovogodišnjoj 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojena je inicijativa o porodiljnoj naknadi majkama novorođene djece Grada Mostara. Vijećnik HDZ-a BiH Stanko Ćosić predstavio je na 4. sjednici Gradskog vijeća rezultate provedenog istraživanja o demografskoj politici Grada Mostara, a potom podnio inicijativu za poticaj obiteljima prilikom svakog novorođenog djeteta koja je sada i usvojena.

Koliko je neophodno kreiranje demografske politike Grada Mostara govori nam loša demografska slika – 1200 djece manje u osnovnim školama u odnosu na deset godina unazad, te činjenica da je broj umrlih veći od broja novorođene djece. Iz godine u godinu se bilježi pad nataliteta a povećava stopa mortaliteta, što izravno utječe i na prirodni pad stanovništva koji se odvija posljednjih osam godina. Nužno je provođenje mjera ekspanzivne populacijske politike. Većina zakonskih ovlasti za izglasavanje i financiranje određenih mjera, kao i njihovo provođenje, uglavnom je u nadležnosti viših razina vlasti, Grad Mostar se odlučio, u skladu s nadležnosti i mogućnostima, na lokalnoj razini dati poticaje odnosno naknade za svako novorođeno dijete u obitelji na području Grada Mostara.

”Važno je da mjere budu poticajne, pronatalitetne, prilikom svakog novorođenog djeteta u Mostaru, uzimajući u obzir da mjere i poticaji budu povećani sukladno većem broju djece u obitelji, odnosno da za svako sljedeće dijete u obitelji novčana potpora bude uvećana. Cilj ove inicijative je kreiranje dugoročne demografske politike Grada Mostara i osiguravanje neophodnih sredstava za potporu i poticaj obiteljima u ovom osjetljivom razdoblju, te povećanje nataliteta koje je potrebno svakom gradu u razvoju, a posebno Mostaru, s obzirom na trenutnu situaciju povećanja stope mortaliteta i masovnog odlaska mladih obitelji u inozemstvo” kazao je vijećnik Ćosić.

Projekcija predloženih mjera za novorođenčad je za prvo dijete 300 KM, drugo dijete 500 KM, treće 700 KM, četvrto dijete 1.400 KM, naknada za peto dijete u obitelji bi bila 2.800 KM, šesto dijete 5.000 KM a za svako sedmo i sljedeće dijete po 10.000 KM. /HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
7 mjeseci prije

Mame sretna i uspješna Nova 2022 i svaka druga 😘