Published On: Pon, ruj 4th, 2017

GRABAR KITAROVIĆ: O BiH ću razgovarati s Putinom, borit ćemo se za jednakopravnost Hrvata

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je kako putuje u Rusiju, te kako će s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o stanju u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Da, posjet je planiran, datum ćemo zajednički objaviti. Dotad ne mogu govoriti o detaljima posjete, kazala je u intervju za RTl. upitana koje će se teme naći na stolu Grabar Kitarović je precizirala.

-Svakako naši bilateralni odnosi, voljela bih vidjeti i jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije. Tu postoji puno prostora, interes je jako velik i dosta gospodarstvenika nam se javilo da želi ići na put. Razgovarat ćemo i o jugoistoku Europe, o stanju u BiH, posebice o odnosima između Hrvatske i Srbije. O našoj suradnji u okviru Euroatlantskog saveza, i o borbi protiv zajedničkih ugroza za Hrvatsku i Rusiju, izjavila je hrvatska predsjednica.

Kazala je i da je zabrinuta zbivvanjima u BiH.

-Da zabrinuta sam procesima iz razloga što se ondje vidi zastoj u svakom pogledu. Na strani EU-a i NATO-a je zastoj u procesu pristupanja BiH, a s druge strane zastoj u procesu reformi. Ne mogu pozdraviti retoriku koja dolazi iz BiH u posljednje vrijeme, ona nikako ne pridonosi rješavanju otvorenih pitanja i dobrosusjedskim odnosima. Hrvatska jest prijatelj BiH u potpunosti, podržavamo njihov suverenitet i Euroatlantski put, ali isto tako ćemo se boriti za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u BiH, izjavila je predsjednica Hrvatske.

Potvrdila je kako će u posjet pozvati i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

-Tako je, pozivnica službena još nije poslana, međutim, usmena pozivnica je bila. Složili smo se da to ne smije biti još jedan prokokolarni susret nas dvoje, već da taj susret mora biti usmjeren na rješavanje konkretnih pitanja.

Upitana koja bi to pitanja trebala biti, i ima li napredka u rješavanju nestalih hrvatska predsjednica kazala je kako “ima pomaka kada je riječ o implementaciji “Subotičke deklaracije”.

-Gospodin Vučić učinio je neke konkretne poteze da poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji. I dalje inzistiramo na svom predstavniku u parlamentu, svakako ćemo razgovarati o nestalima, to je za mene prije svega humanitarno pitanje koje smo dužni riješiti za sve obitelji koje još uvijek čekaju završetak ratne priče. Naravno, ostaje i pitanje univerzalne jurisdikcije, mislim da se približavamo međusobnom razumijevanja, tu je i pitanje granica. Naravno, sve u duhu dobrosusjedskih odnosa i bez podizanja tenzija već doista učiniti sve dobro za dobrobit našeg naroda i države, naglasila je Grabar Kitarović.

Na konstataciju kako mladi iz Hrvatske odlaze i zbog  ideološke rasprave i upit treba li  pozdravu ‘Za dom spremni’ reći ne u javnom prostoru, pa čak i kad se radi o samom grbu udruge HOS, predsjednica Hrvatske kazala je kako je njezin stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ jasan; “On je stari hrvatski pozdrav, no, nažalost, kompromitiran je u vrijeme ustaških dana”.

-Voljela bi da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku, kazala je predsjednica Hrvatske./HMS/