Published On: Wed, Jan 14th, 2015

KITAROVIĆ: Moje izjave nisu nacionalističke, Pusićka ne bi smjela slati poruke na takav način…

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odbacila je danas komentare da je njena retorika nacionalistička.

Ona je odbacila pisanje “New York Timesa” da je pozivom na zajedništvo obnovila nacionalističku retoriku iz 90-ih godina, kao i izjavu šefice diplomacije Vesne Pusić, da će kao predsjednica morati promijeniti nacionalističku retoriku u građansku.

Kad je riječ o pisanju “New York Timesa”, Grabar Kitarović je rekla da je “članak promašio temu” i da je ona mislila na zajedništvo svih građana, jer je zemlja duboko podijeljena.

“Previše raspravljamo o ideološkim, a premalo o egzistencijalnim pitanjima. Zemlja se nalazi na rubu bankrota i mi je moramo izvući iz krize, a to možemo jedino zajedno”, poručila je Grabar Kitarović u intervjuu za sve tri hrvatske nacionalne televizije.

Komentirajući izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić da će kao predsjednica morati promijeniti retoriku iz nacionalističke u građansku, ona je odgovorila da joj “nije jasno kako jedna ministrica u vladi može slati izabranoj predsjednici poruku na takav način”.

“Međutim, još uvijek vjerujem u suradnju s gospođom Pusić. Želim surađujem, ja joj ne bih davala nikakve lekcije niti očekujem ikakve lekcije. Moja retorika nije bila nacionalistička nego rodoljubiva.

Štoviše, želim i dalje unapređujem prava manjina u Hrvatskoj i da vodim dijalog sa svim vjerskim zajednicama o društvenim pitanjima “, rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje kada će zamrznuti članstvo HDZ-u, novoizabrana hrvatska predsjednica odgovorila je da će to svakako učiniti prije inauguracije 18. veljače, prenijela je Hina.

Ona je rekla i da bi voljela da premijer Zoran Milanović “shvati da je interes države ispred bilo kod državnog interesa” i da bi trebalo da njih dvoje sjednu i razgovaraju.

Grabar Kitarović je ocijenila je i da su Milanovićeve izjave u izbornoj noći da je HDZ “hajdučija”, “zastarjeli govor i plašenje naroda utvarama”.

“To je već viđeno, sjetite se 90-tih godina,” stranka opasnih namjera “, sjetite se svega toga. On ne može vječno, svoj nerad, nesposobnost i bezosjećajnost, opravdavati nečim drugim i plašiti narod utvarama – to je premijer koji je izjavio da je ovaj narod gladan, jer nema što jesti, poručila je Grabar Kitarović.

Ona je ponovila da se HDZ promijenio i da se prvi suočio s koruptivnim aferama u svojim redovima.