GORAN SVILANOVIĆ: Pregovori s EU-om donijet će novi ustav BiH

”Nasuprot skepticima u Bosni i Hercegovini ili izvan nje, vjerujem da ova godina može biti obilježena upravo kao godina Bosne i Hercegovine”, rekao je za Al Jazzerau Goran Svilanović, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju.

Rekavši kako je Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, stupio na snagu ”kao rezultat obveza koje su bh. političari preuzeli uoči Nove godine”, istaknuo je kako očekuje da će, bez obzira na otežanja, te oaveze biti ispunjene.

”Želio bih ohrabriti one koji odlučuju da postave kao cilj spremnost Bosne i Hercegovine da do kraja 2016. godine podnese aplikaciju, da zatraži status države kandidata. To neće biti lako, ali ne prihvaćam olako odbacivanje te ideje”, rekao je.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije rekao je kako i EU, kao i svi drugi važni “igrači” u našoj regiji, nacionalne vlade SAD-a, kao i zemalja najizravnije uključenih u Berlinski proces – maksimalno se trude da se nesuglasice svladaju i nađu rješenja koja zadržavaju Bosnu i Hercegovinui na putu euroatlantskih integracija.

”No, znate kako je – susjed može da pripomogne, ali se ukućani najviše moraju potruditi oko mira u kući. Mislim da je velika prilika pružena građanima i političarima Bosne i Hercegovine kroz novu europsku politiku iniciranu od strane Njemačke i Velike Britanije. Suština te politike, kako je ja razumijem, je da se pitanje osnovnih prava, što u Bosni i Hercegovini znači rješavanje problema u vezi a jednakopravnošću, ne postavi kao prvi zadatak, već kao dio pregovaračkog procesa o članstvu, koji će tek doći na red”, rekao je Svilanović dodavši kako će funkcionalnost Bosne i Hercegovine svakako biti u središtu pregovora o članstvu, ali da ne misli da s tom temom ovaj proces mora početi.

”Naprotiv, mislim da pregovarački proces treba početi konkretnim životnim temama, da bude usredotočen na ekonomske i razvojne probleme Bosne i Hercegovine. Pitanja osnovnih prava će doći na dnevni red i bit će uspješno riješena, ali smatram da je jedan od preduvjeta za to da se omogući društvu i administraciji BiH, u skladu s njezinom ustavnom definicijom, da budu uspješni na samom početku pregovaračkog procesa, da počnu od tema o kojima se mogu dogovoriti”, rekao je Svilanović.

Istakuo je kako se ne slažem se s onima koji kažu – ”napišite novi ustav pa ćemo pregovarati s vama”.

”To smo imali prethodnih godina i dovelo nas je do ruba. Sada je na djelu nova politika. Pregovarački proces s EU-om donijet će novi ustav BiH, to je neminovno, ali to nije tema u 2015. ili 2016. godini”, rekao je za Al Jazzerau Svilanović.