Published On: Tue, Jul 2nd, 2013

GOLI VOĐA: Drug Tito bio je egzibicionist

Istražujući ulogu nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, u građanskom ratu u Španjolskoj, novinar i publicist Željko Zirojević naišao je i na potpuno nepoznatu Titovu fotografiju. Riječ je o autentičnoj fotografiji koja je 1961. godine objavljena u Zborniku španjolskih boraca. Knjiga je ubrzo povučena s tržišta.


Kako piše Glas Javnosti, fotografija nije zanimljiva samo po tome što otkriva da je Tito bio pripadnik međunarodnih snaga u Španjolskoj, već i zbog toga što je na njoj potpuno – gol.

– Točno je da je Josip Broz Tito 5. svibnja 1952. godine izjavio u američkom časopisu Life da je jednom kratko posjetio Španjolsku i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice, koje su nesporne, i predstavljaju znanstveni i dokazni materijal, ukazuju da se Broz zbog preuzimanja potpune kontrole nad KPJ morao osloboditi prvo Blagoja Parovića Šmita – tvrdi Zirojević, koji desetljećima proučava građu novije povijesti, posebno dokumentaciju vezanu za čudne likvidacije i uklanjanje najboljih kadrova OZNA, kasnije UDBA, Krcuna, Mića Mijuškovića, političku likvidaciju druga Marka, odnosno Aleksandra Rankovića…

– Blagoje Parović Šmit je bio predviđen za generalnog sekretara KPJ te 1937. godine kada je likvidiran. Nalog za likvidaciju izdao je osobno Josip Broz! Dokaz tome jest činjenica da je Vlajko Begović, kasnije pukovnik i nosilac partizanske spomenice, fotografirao mrtvog Blagoja Parovića na Vilja Nuela dela Kanjada (Bruneta) neposredno poslije njegove pogibije, a slika je odmah predana Josipu Brozu kao dokaz likvidacije – kaže Zirojević.