Srijeda, 24 travnja, 2024

GOJER: BiH je zemljopisni prostor bez države

Must Read

SARAJEVO – BiH je zemljopisni prostor bez države, a ona je to jer narodi koji nemaju razvijenu kulturnu svijest o svom državotvornom biću ti narodi ne mogu ni imati državu, kazao je danas na sesiji Kruga 99 reditelj Gradimir Gojer govoreći o temi “Kultura patriotizma i patriotizam kulture”.

– Ovo je država tri konstitutivna naroda i građana, ali ovo nije država tri kulturna entiteta nego država u kojoj isključivo trijumfira šund i kič koji direktno potpomaže oligarhiji na vlasti koje imaju samo jedan cilj, a on je pljačka zbog čega kultura ostaje u petom planu – smatra Gojer.

Za njega je zato BiH danas zemljopisni pojam i međunarodno je priznata članica Ujedinjenih nacija i tu se završava priča o državi BiH, jer “iako u svim svojim tekstovima bilježim državu s velikim “D” kad govorim o BiH, nažalost ja sam vjerojatno posljednji, zabludjeli Bosanac i Hercegovac koji to tako čini”.

Ističe da vlade na razini županija zbog ovakve situacije moraju redom podnijeti ostavke, a potom isto treba učiniti i Vlada FBiH kao i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović u čijem resoru je, između ostaloga, i kultura.

– I to je jedna od glupih stvari koje je donio Daytonski mirovni sporazum da je ministarstvo u kojem je kultura u stvari mutant koji znači samo gašenje kulturnih institucija s državotvornim prefiksom i tvrdim da je takvo ministarstvo stvoreno da bi se uništile tapije na državnost BiH – zaključuje Gojer.

Podsjeća da su ministri predstavnici vladajućih oligarhija i smatra da za njih kultura ne predstavlja ništa te je citirao izjavu glumice Jelene Čuruvije koja je kazala da “zemlja bez kulture nije postojeća država”.

– Mi bez kulture ne možemo ući u krug civiliziranih država. To je tako jer političkim oligarhijama odgovaraju neprosvijećeni, nekulturni građani i oni koji ne znaju ništa o svojoj korjenici da su Bosanci i Hercegovci. Oni to ne smiju da saznaju, moraju da znaju da su samo Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, ne daj Bože da su i ostali – naglasio je Gojer.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je kazao da se Asocijacija svjesno opredijelila za ovu temu jer je važno protumačiti pojam patriotizma i šta on danas znači “da li je patriotizam u našem okolnostima nešto što je isto kao nacionalizam ili je patriotizam ona značajka koja ne dostaje u BiH kako bi ona bila stabilna država”?.

– Fokus je na pitanju odnosa patriotizma i etnonacionalizma, u kojem nam se čini da etnonacionalizam u BiH danas jeste ona značajka koja uništava svako osjećanje domoljublja – kazao je Kulenović.

Istaknuo je da je važno ukazati na to da je bh. patriotizam isto što i antifašizam u okolnostima u kojima se nameću formule života u kojem čovjek pojedinac, slobodan građanin nema prava da se iskazuje na način kako to čine svi građani svijeta, a to je da bude tretiran prije svega po svojim ljudskim i građanskim vrijednostima, a tek nakon toga po svim drugim kolektivističkim vrijednostima.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x