Published On: Ned, sij 19th, 2014

Radončić u dnevniku FTV-a: To što nećemo Hrvatima više birati predsjednika ne znači da pristajemo na Treći entitet

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, gostujući u dnevniku FTV-a, sinoć je govorio o sastanku sedam bh. stranačkih lidera s komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom (Fule) i potcrtao svoj stav da je najbolje rješenje indirektni način izbora.

O tome zašto ponovno nije bilo dogovora, Radončić je potcrtao:

– Ovdje je potpuno pogrešno reći – kriv je jedan čovjek Dragan Čović. Ja nisam njegov advokat, ali imate sljedeću situaciju: Hrvati već dva puta ne mogu da izaberu svog člana Predsjedništva BiH, Hrvati su čekali 15 mjeseci da njihovi legitimni predstavnici uđu u Državnu vladu, legitimni hrvatski predstavnici nisu u Federalnoj vladi, nisu dobili svog predsjednika, jednostavno su majorizirani i glavni krivac za to je SDP.

S druge strane, mi, Bošnjaci, ne možemo dozvoliti crtanje novih karata, uz najbolju želju da prestane majorizacija Hrvata i da se tom narodu omogući da njihovi legitimno izabrani predstavnici budu u vlasti na svim nivoima. To je suština presude „Sejdić – Finci“, koja manifestaciono izgleda da damo šansu ostalima. Gospodin Čović je sinoć to digao u nebesa i mi kao Bošnjaci, govorim u ime SBB-a, naročito kada je SBB kao bošnjačka stranka u pitanju, ili SDA kao bošnjačka stranka ili SDP, koji ne žele da se zovu bošnjačkom strankom nego strankom iz Sarajeva, u zvaničnoj terminologiji niko od nas nije mogao prihvatiti nešto što se zove treći entitet.

Znači, ne trebaju Bošnjaci da biraju dva člana Predsjedništva, ali mi nećemo ni po koju cijenu dozvoliti da Hrvati dobiju treći entitet.

Za mene je rješenje indirektni način izbora. Hrvatski predstavnici su tu fleksibilni. Njima je stalo da mogu da biraju svoje članove Predsjedništva, ne postavljaju ultimativno uslov da to mora biti direktan način izbora – izjavio je Radončić i dodao da podjela Federacije na dvoje, znači i podjelu BiH na troje, “što mi nikada nećemo dopustiti”.

Prema njemu, ne mogu se stranke iz RS u svemu ovome držati po strani, nego i one trebaju učestvovati i razgovarati o indirektnom načinu izbora.


uskrs ephzhb