Utorak, 21 svibnja, 2024

GO HDZ 1990 : Očitovanje po pitanju medijskih istupa političkih predstavnika bošnjačkih stranaka u Mostaru

Must Read

Slijedom medijskih istupa predstavnika bošnjačkih stranaka grada Mostara vezano za tzv. rješenje po pitanju izbora u gradu Mostaru, osjećamo obvezu reagirati na određene izrečene stavove.

Politički predstavnici Bošnjaka u Mostaru govore o preko 10 000 potpisa peticije, koju podržava 40ak NVO sa lijeve obale grada, a traže jedinstveni Mostar, podijeljen na više općina i to po ratnoj liniji razdvajanja.

Svaka peticija je instrument demokracije, pa tako i ova koju provode bošnjačke stranke u gradu Mostaru. Međutim, mnogo činjenica navodi na pomisao da se radi o još jednoj manipulaciji javnim mnijenjem i iskorištavanjem običnog puka u uskostranačke i osobne svrhe. Svježa su nam još uvijek sjećanja na peticiju protiv trase autoputa kroz Blagaj koju je potpisalo 6000 žitelja općine Blagaj, a organiziralo 11 NVO iz Blagaja. Naime, općina koja je po popisu iz 1991. imala 4446 stanovnika je sakupila više potpisa nego stanovnika. Tako bi, čisto iz neke ljudske radoznalosti, bilo zanimljivo znati kojih to 40ak NVO prikuplja potpise. Ako je suditi po broju NVO po glavi stanovnika, ispade da, što u Blagaju, što na lijevoj obali grada Mostara, djeluje najveća mreža nevladinih organizacija na svijetu. Svaki sokak po jedna.

Više puta smo rekli, i ovaj put to ponavljamo,  odluka Ustavnog suda se odnosi na dio izbornih pravila za Mostar, nikako na preustroj grada. Vezati ovu odluku za preustroj grada znači otezati bilo kakvu konstruktivnu diskusiju na temu normalnog održavanja izbora u gradu Mostaru. GO Mostar HDZ1990 je, što strankama bošnjačkog naroda, što javnosti, što međunarodnoj zajednici prezentirao svoj prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što je naknadno postao zajednički prijedlog političkih predstavnika hrvatskog naroda po ovom pitanju. Struka, međunarodna zajednica, a i politički subjekti u gradu Mostaru, ocijenili su naš prijedlog kao jedini u skladu sa Odlukom Ustavnog suda. Bošnjačke stranke nisu dostavile ikakav prijedlog koji bi išao u okvirima zacrtanim Odlukom Ustavnog suda.

Prijedlog koji je svojedobno išao ispred kluba bošnjačkog naroda iz GV-a nije pravno valjan iz više razloga. Prvi je taj da „klub bošnjačkog naroda“ nema nikakav pravni legitimitet u davanju prijedloga. Taj klub je prestao sa radom po isteku mandata gradskim vijećnika grada Mostara. Mandat vijećnicima je istekao, bez obzira na protupravno samoproduljivanje mandata radi vijećničkih paušala i beneficija. Drugi je taj da, sve i da je „klub bošnjačkog naroda“ legitiman subjekt u razgovorima, to nije nikakav prijedlog kluba bošnjačkog naroda, nego prijedlog dijela vijećnika iz SDA, budući da su SDP, SZBiH i druge stranke članice u međustranačkim razgovorima izrazili stavove koji se ne podudaraju sa prijedlogom „kluba Bošnjaka u GV“. Sve i da su zadovoljena ova prva dva razloga, ono što u najvećoj mjeri pobija ovaj prijedlog jeste nekompatibilnost sa odlukom Ustavnog suda.

Također, više puta smo pozvali,  a i ovaj puta ponavljamo poziv svim bošnjačkim strankama, NVO-ima ma koliko god ih bilo, te svima onima koji dijele mišljenje da su Bošnjaci u Mostaru na bilo kakav način ugroženi, da iznesu konkretne podatke koji bi potvrdili tu ugroženost. Ako se zna da u gradskoj administraciji ima više uposlenih Bošnjaka, nego Hrvata, ako se zna da je, što putem naknada za vode, naknada za ceste, gradskih renti, kojekakvih kuvajtskih kredita, i dr. više novca utrošeno na tri dosadašnje administrativne jedinice na čelu kojih su bili vijećnici iz bošnjačkog naroda, nego ostale tri, voljeli bi znati u čemu se ogleda ta sustavna ugroženost.

Uz ovo, dodajemo ovim putem još jednom upit da nam se argumentirano pokaže što to Hrvati dobivaju, nauštrb Bošnjaka ili bilo kojeg drugog naroda u gradu Mostaru, ukoliko se prijedlog jedne izborne jedinice na razini grada usvoji. Budući da do sada još uvijek nismo dobili ni na ovo ikakav odgovor, sumnjamo da će itko, uz argument minimalnih i maksimalnih nacionalnih kvota, te mehanizma vitalnog nacionalnog interesa u GV, naći ikakav zdravorazumski odgovor na naš upit.

GO Mostar HDZ1990 izražava spremnost za dijalog na osnovama utemeljenim u okvirima Odluke Ustavnog suda. Paušalne izjave i istupi koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću samo škode ionako teškom procesu rješavanja problema oko izbora u Mostaru. Prvi i osnovni preduvjet da stvari krenu pravim putem jeste da se osobni, stranački i poslovni interesi i ciljevi ostave po strani. Činjenica je da je hrvatska strana u ovim razgovorima  najviše doprinijela kompromisu, vrijeme je da i politički predstavnici Bošnjaka u Mostaru postanu svjesni odgovornosti svoje uloge u ovom procesu.

 

GO Mostar HDZ1990

Mr. sc. Slaven Raguž

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -