Utorak, 16 travnja, 2024

Glavno vijeće HNS-a: Neophodno je izmijeniti pravilnik o raspodjeli prihoda

Must Read

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pod predsjedavanjem Bože Ljubića, u četvrtak je u Sarajevu održalo sjednicu na kojoj je najviše riječi bilo o stanju proračuna na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je danas iz HNS-a.

Voditelj Odjela za financije Dragan Vrankić prezentirao je glavne pokazatelje koji se odnose na proračune, a Glavno vijeće HNS-a zaključilo je kako je neophodno izvršiti izmjenu Pravilnika o raspodjeli prihoda kako bi županije dobile pripadajuća sredstva za normalno funkcioniranje, te dopuniti zakone u kojima su definirani elementi koji se koriste za izračun raspodjele prihoda.

”Glavno vijeće HNS-a smatra kako se, kao prvi korak u korekciji raspodjele prihoda, trebaju primijeniti preliminarni rezultati popisa stanovništva po županijama. GV HNS-a, također, zahtijeva žurnu promjenu politike proračuna koja je do sada išla na štetu županija”, stoji u priopćenju.

Voditeljica Odjela za socijalna pitanja i branitelje Marina Pendeš na sjednici je izvijestila je o sastancima koji su održani s braniteljskim udrugama, a u vezi provedbe Zakona o dodatnim pravima branitelja u Republici Hrvatskoj. Također, prezentirala je i informacije o stanju i događanjima koja je odnose na populaciju branitelja HVO u BiH.

Glavno vijeće HNS-a na sjednici je osudilo nastojanja federalnog ministra Zukana Heleza koji i dalje, kako se u priopćenju navod,i tendenciozno izvodi iz prava pripadnike HVO-a, te ne poštuje odluke Ustavnog suda.

”GV HNS-a očekuje od svih zastupnika u Saboru RH da spriječe izmjene zakona koje bi vodile ka izvođenju iz prava hrvatskih branitelja iz BiH. Prava koja su stečena temeljem važećih zakona ne bi se smjela dovoditi u pitanje”, stoji u priopćenju.

”Glavno vijeće HNS-a podržalo je inicijativu o osnivanja odjela za Drugi svjetski rat i Domovinski rat u sastavu Glavnog vijeća HNS-a, te je formirana radna skupina koja će u ime GV-a stupiti u kontakt s podnositeljima inicijative kako bi se pripremio prijedlog odluke i ostali akti potrebni za donošenje odluke sukladno dokumentima HNS-a”, navodi se na kraju priopćenja.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -