Published On: Fri, Dec 20th, 2013

Nakon Budimiru, federalna Vlada nabavila skupocijeni Audi i Pudariću

Vozni park ispred zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj su smješteni i kabineti čelnih ljudi Federacije BiH, uskoro će biti bogatiji za još jedan luksuzni Audi A6, koji je kupljen za Svetozara Pudarića, potpredsjednika FBiH, nakon što se istom limuzinom nedavno počastio i Živko Budimir, predsjednik FBiH.

Prema saznanjima Nezavisnih novina, ovaj transfer, koji je realizirala Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, poreske obveznike koštat će 90.000 KM, a jedina razlika između Budimirovog i Pudarićevog audija je u tome što su Pudarićevi prohtjevi bili skromniji.

Naime, obje kupljene limuzine iz klase su quattro 3.0., ali je Pudarićev audi A6 “siromašniji” ful opremom te je u konačnici plaćen 12.000 KM manje od Budimirovog.

Saznanja Nezavisnih novina potvrdio je i Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove, koji podsjeća da su ova skupa vozila kupljena odlukom federalne vlade.

“Vlada je u rujnu donijela odluku o nabavci vozila za kabinet potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Također, na posljednjoj sjednici Vlade donesena je odluka da se jedno vozilo audi A6 quattro daje kabinetu predsjednika Federacije. Isto je vozilo u pitanju, samo drugačija oprema”, pojašnjava Korać.

Ugovor za Pudarićev audi, inače, sklopljen je 18. studenog, sa mostarskom Auto-kućom “Jelić auto”. Sam Pudarić kaže da vozilo još nije dopremljeno te da će ga dobiti onda kada Služba za zajedničke poslove napravi ugovor sa njegovim kabinetom.

“Da li je mogla biti neka druga klasa – vjerojatno je mogla, a ja sam imao samo jedan zahtjev. A to je da kada pređemo 800 kilometara iz auta izađem normalno, a ne kao prebijen i iz centrifuge”, kaže Pudarić.

Ističe da svrha kupovine vozila nije ”da bi on u njemu uživao, već da bi obavljao posao za koji je izabran”.

“Cijena je odabrana na osnovu ponude, a tip na osnovu postojećih pravilnika. I znate, ovo vozilo će za Svetozara Pudarića biti korišteno devet mjeseci, a onda za nekog drugog”, kaže potpredsjednik FBiH.

Nezavisne novine podsjećaju kako je Vlada FBiH početkom ove godine donijela Uredbu o nabavci i načinu korištenja službenih automobila, čije “pogodnosti” predstavnici vlasti već uveliko koriste. Uredbom je određeno da najskuplja vozila, ona do 110.000 KM, mogu nabavljati premijer i predsjednik FBiH, nešto “jeftinija”, do 90.000 KM, dva dopredsjednika FBiH i dva dopremijera, a automobile do 70.000 KM federalni ministri i tajnik Vlade.

(Nezavisne.com)