Published On: Pon, sij 4th, 2016

George Soros: Islamisti otkrili Ahilovu petu Europe

Američki milijarder George Soros izjavio je da će sada biti vrlo teško naći bilo kakvo rješenje za situaciju u Siriji, kao i za borbu protiv ISIL-a, jer je ta ekstremistička organizacija pokazala Ahilovu petu zapadnog društva – strah od smrti.

“Oni pothranjuju taj strah i na taj način pokušavaju da nas natjeraju da odustanemo od politike tolerancije i otvorenosti”, rekao je Soros u intervjuu za njemački Wirtscaftswoce.

Govoreći o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, Soros je rekao da i dalje smatra da je njena ekonomska politika u Europi fundamentalno pogrešna.

“Ali, ona je za mene već odavno neprikosnoveni lider u Europi i samim tim lider slobodnog svijeta – naročito otkad se zbog ukrajinskog konflikta snažno usprotivila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu”, rekao je Soros, prenosi Kurir.

On je dodao da cijeni odlučnost Angele Merkel i da, sve dok god se EU bori sa krizom, njemačka kancelarka će je samo očvrsnuti i napraviti još jačom.

Soros smatra i da su se Njemci za vrijeme Angele Merkel pretvorili u pravog europskog hegemona, ali da ih do sada taj status ništa nije koštao, bez obzira na to koliko su neki Njemci proklinjali kredite namjenjene Grčkoj.

“Savršeno je očigledno da su Njemci izvukli najveću ekonomsku korist od stvaranja monetarne unije. Međutim, hegemoni bi trebalo da brinu ne samo o svojim interesima, već i o interesima onih koji im vjeruju. Međutim, da li će Njemačka preuzeti na sebe tu odgovornost, koju je preuzela Amerika 1945. godine? Na ovo pitanje moraju odgovoriti isključivo Njemci. Angelu Merkel bi to moglo koštati kancelarske stolice”, smatra on.

Na pitanje zašto je mržnja prema izbjeglicama jaka u istočnoj Europi, Soros je odgovorio da se mađarski premijer Viktor Orban ne slaže sa vodećom ulogom Angele Merkel u Europi i da uz to nastoji da podrije principe na kojima se zasniva Europa.

“To se može uporediti sa škarama: ruski predsjednik Vladimir Putin napada EU svana, a Orban iznutra. Vidjeli ste, kako je Orban na nedavnom kongresu Kršćansko-socijalne unije  (politička stranka u Njemačkoj), zajedno sa Horstom Zehoferom napadao Merkel”, naveo je Soros.

Prema njegovom mišljenju, na mjestu Sovjetskog Saveza sada je Rusija Vladimira Putina, koja ponovo ima tendenciju da postane svjetska sila, a da u EU ponovo pobjeđuju nacionalističke tendencije.

“Merkel izgleda još vjeruje u otvoreno društvo. Ka njemu takođe teže ljudi koji se bore za demokraciju i slobodu u Ukrajini. Međutim, ove vrijednosti u današnjoj Europskoj uniji više ne postoje. Da li je moguće posmatrati Europu kao ravnopravnog i dobrovoljnog partnera? Bojim se više ne!”, zaključio je Soros, prenosi Kurir.

On je naveo da je američki predsjednik Barak Obama po svaku cijenu želio da izbjegne konfrontaciju sa Rusijom, ali da se morao odlučno i suprotstaviti Putinovom mješanju u sukobe na Bliskom istoku, prije svega u Siriji.

“Može se reći da je turski predsjednik  Erdogan učinio Obami veliku uslugu, naredivši obaranje ruskog vojnog aviona. Zato što je tada Putin momentalno shvatio da će njegovo ”igranje vatrom” u Siriji imati negativne posljedice. I onda je iznenada počeo da se bavi pronalaženjem političkog rješenja”, kazao je Soros.

Soros smatra i da Grčka ne može postati atraktivna za privatne investitore sve dok je u eurozoni, kao i da bi EU postala mnogo slabija bez Britanije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare