Published On: Ned, tra 23rd, 2017

GENERAL WALDNER, ZAPOVJEDNIK EUFOR-a: Neće biti rata!

Ova zemlja, uz ogromnu međunarodnu podršku, već dva desetljeća održava mir i stabilnost. Ne vidim bilo kakve indikacije da će se to promijeniti. Ne vidim da će se bilo kakav rat dogoditi ovdje ili u susjedstvu, izjavio je novi zapovjednik EUFOR-a, vojnih snaga Europske unije u Bih general Anton Waldner, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

General Waldner nedavno je uzburkao regionalnu javnost najavom da neće „oklijevati da pozove pričuvne snage u slučaju da budu potrebne…“.

– Dok sam se pripremao za ovu funkciju, ustanovio sam da je došlo do bitnog smanjivanja broja snaga od onog početnog u sastavu SFOR-a. Imamo ograničen broj ljudi, a mandat je još, manje ili više, isti. Dakle, ako bismo u određenim okolnostima željeli reagirati, trebali bismo pozvati pričuvne snage. U našim planovima postoji slijed od nekoliko koraka za dovođenje pojačanja za EUFOR.Tu izjavu sam dao kako bih podsjetio na to, a ne da uputim neku određenu prijetnju. Trenutno ne postoji potreba za pojačanjima, kazao je Waldner za Dnevni avaz.

EUFOR u BiH trenutno ima 800 pripadnika

On je pojasnio kako EUFOR u BiH trenutno ima 800 pripadnika. Pojasnio je kako postoji slijed od nekoliko koraka za dovođenje pojačanja.

-Neke zemlje su odredile postrojbe koje možemo pozvati i koje nazivamo pričuvne snage srednje razine. Kao drugi korak možemo koristiti snage iz sastava KFOR-a u skladu sa sporazumom o tome i to bi koordinirao stožer u Napulju. Treći korak bi bio dovođenje strateških pričuvnih snaga.

Komentirajući ideju prvog visokog predstavnika u BiH i bivšeg ministra vanjskih poslova Švedske Carla Bildta, da se borbene trupe pošalju u manevre na Balkanu kako bi se i na taj način pokazalo da EU ne odustaje od Balkana, Waldner je kazao kako je “trenutno situacija takva da nema potrebe za tim”.

– Nema potrebe za pokazivanjem mišića korištenjem vojnih snaga. Ja mislim da problemi i poteškoće s kojima se ova zemlja suočava nisu vojne prirode. Zašto poslati borbenu grupu ovamo? Što bi ona radila?, odgovorio je protupitanjem.

Situaciju vidi drugačije od Junckera

General Waldner je komentirao i izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker-a „Financial Timesu“ u kojoj je spominjao mogući rat na Balkanu i u BiH.

– Da, čuo sam za tu izjavu. Situaciju ovdje vidim na sljedeći način: ova zemlja, uz ogromnu međunarodnu podršku, već dva desetljeća održava mir i stabilnost. Ne vidim bilo kakve indikacije da će se to promijeniti. Ne vidim da će se bilo kakav rat dogoditi ovdje ili u susjedstvu. Činjenica je da ovdje nema sukobljavanja oko teritorija sa susjedima. Činjenica je da su OSBiH jedna od uspješnih priča i da su uspjele okupiti pripadnike svih naroda da nose istu uniformu. Moje mišljenje je da je reforma sektora sigurnosti jedan od velikih uspjeha koji su ovdje postignuti. Gledajući odavde, ne vidim isto što i Juncker, kazao je zapovjednik EUFOR-a.

Lot kuće za osmatranje širom BiH

Na novinarski upit kazao je kako je ukupni proračun EUFOR-a za ovu godinu 13 milijuna eura.

– Širom zemlje imamo 17 LOT kuća s timovima za vezu i osmatranje. Oni su moje oči i uši, oni održavaju bliske kontakte sa stanovništvom, lokalnim agencijama za sprovođenje zakona, političarima itd. Oni svakodnevno izvještavaju glavno zapovjedništvo kako bismo mi imali dobar pregled zbivanja. U slučaju da primijetimo pojavu tenzija ili slično, moj je zadatak da o tome informiram druge aktere ovdje, a naročito specijalnog predstavnika EU i OHR. Mi, također, svakodnevno održavamo kontakte i razmjenjujemo informacije s agencijama za provođenje zakona. Imamo program za obuku s OSBiH, a raspored tih aktivnosti tijekom godine je vrlo gust i uključuje razne tečajeve, zajedničku i kombiniranu obuku itd. Također smo ih pozvali sudjelovati u našoj vježbi najesen kazao je waldner sarajevskom listu.

Streljivo iz BiH ide u Albaniju

Dodao je i kako EUFOR ima i važnu ulogu u procesu smanjivanja viškova streljiva, kojih još ima oko 18.000 tona. -Plan za ovu godinu je da se riješi 4.000 tona. Moj časnik koji je zadužen za koordinaciju ovih aktivnosti ima plan za transport viškova straljiva u Albaniju preko Crne Gore da bismo iskoristili postrojenje za uništavanje koje tamo postoji.

Govoreći o prijetnjama od terorizma u BiH, kazao je da prijetnja od terorizma postoji, kao što postoji u cijeloj Europi.

-Ako bih pravio usporadbu i davao ocjenu što je vjerojatnije, da će se teroristički napad dogoditi ovdje ili negdje drugdje, moj je osjećaj i procjena da su teroristički napadi namijenjeni da maksimalno privuku publicitet. Takav publicitet može se privući napadom u jednom od velikih gradova na Zapadu. Naša procjena je da je razina opasnosti još niska. Pravila za kretanje za moje vojnike i civile ne predviđaju nikakva ograničenja. Oni se slobodno kreću svugdje u ovoj zemlji. To se razlikuje od situacije na Kosovu, gdje su pravila za kretanje još vrlo restriktivna, kazao je generalmajor Anton Waldner, zapovjednik EUFOR-a u BiH za Dnevni avaz./HMS/