Published On: Uto, ožu. 28th, 2017

GENERAL HVO-a i HV-a SLOBODAN PRALJAK: „Ustrajem u tvrdnji da je ovo istina, a ako na kraju zaključite da sam kriv, ne tražim olakotne okolnosti“

General HVO-a i HV-a Slobodan Praljak,  pred haaškim  sudom održao je danas završnu riječ hrabrim i upečatljivim govorom koji će se još dugo citirati. On  je rekao kako Hrvati u BIH nisu imali izbora: Mogli su se predati ili Armiji BIH ili se predati Srbima. Oni su odlučili da ne žele niti jedno niti drugo.

Prema njegovim riječima pripadnici HVO-a bili su frustrirani činjenicom da ih je napao dojučerašnji saveznik i to oružjem koje  je dobio od Hrvata.

„Što smo mogli ako smo htjeli opstati? Mogli smo otići, predati se Armiji BiH i VRS-u, mogli smo pobjeći u Hrvatski ali to ne bi spriječilo količinu zločina“, rekao je.

Praljak je dodao: Kada se zapadne alijanse bore protiv vojnika ISIL-a onda su redom nužne kolateralne štete koje se događaju.

 

„U BiH, 1992-e, neko vrijeme nakon srpske agresije, urušila se cjelokupna struktura države i tada je bilo moguće djelovati na dva načina – pokušati rekonstruirati normalne oblike vlasti i život zajednice što je težak, spor i neizvjestan posao“.

„Broj mrtvih, ranjenih, prognanih, izbjeglih, neuspjesi mirovnih konferencija, izdaja muslimanske politike, agresija Armije BiH na Hrvate i samo trajanje rata bitno su obrezvrjedili napore i srušili postignuto“, izjavio je Praljak.

„Za sebe tvrdim da sam djelovao na način, da i iz današnje perspektive, nakon  13 godine ne znam što bih promijenio, problem je što takvo djelovanje u tom kaosu ima maleni prostorni i vremenski doseg“, rekao je Praljak.

„Izjednačavanje pojma željeti i htjeti, s pojmom moći neshvatljiva je pogreška. Od kuda toliki ratovi, s takvim posljedicama, ako ih nitko neće i ne želi, zašto je onda moć tako slaba?“

„ Stupanj efikasnosti i ono što u NATO-u označava zapovijed, kontrolu i komunikaciju, moguće je primijeniti na HVO samo ako se izjednači sadržaj pojmova vojske zemalja zapada i HVO-a, no sadržaj tih pojmova previše se razlikuje u svim elementima, jer krive premise onemogućavaju razumijevanje u potpunosti“, istaknuto je Praljak.

General Slobodan Praljak, kazao je također kako je agresija Armije BiH trajala na frontu dužem od 200 kilometara sa po tri i pol korupsa te da je trajnost njihovih napada na HVO dovela i vojnike i njega samog do ruba mentalne i fizičke iscrpljenosti.

„ U takvim uvjetima zapovijedanje iz neke generalske sobe nije moguće, po 20 sati dnevno bio sam na terenu s vojnicima, bodrio ih i borio se s njima“; rekao je Praljak.

Praljak je ponovio pred Sudskim vijećem kako je Armija BiH  napadala HVO u Mostaru a ne obrnuto.

„Ustrajem u tvrdnji da je ovo  istina, a ako na kraju zaključite da sam kriv, ne tražim olakotne okolnosti“, završio je svoje obraćanje Žalbenom vijeću Haaškog suda optuženi general HVO-a Slobodan Praljak.

Poskok.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer