Published On: Uto, ožu. 28th, 2017

28. ožujka 845. – Vikinzi napali Pariz

Vikinški vođa koji je napao Pariz zvao se Ragnar Lodbrok. U vikinškim sagama on ima veliku, gotovo legendarnu ulogu. Navodno je potjecao od samog boga Odina.

Vikinzi su 845. godine napali Pariz u jednom od svojih prodora duboko u francusko kopno. Naime, Vikinzi su bili narod iz Skandinavije koji je krajem 8. stoljeća započeo veliku ekspanziju. Pomoću svojih karakterističnih brodova napadali su obale Engleske, Škotske, Irske i Francuske, a zalijetali su se i mnogo dalje, primjerice do Islanda i Grenlanda.

Dapače, potomci Vikinga došli su čak do područja Sjeverne Amerike gotovo 500 godina prije Kristofora Kolumba (ekspedicija Leifa Ericsona na Vinland). Još je važniji povijesni fenomen bila vikinška ekspanzija na područje današnje Rusije, pa tokovima velikih rijeka sve do Bliskog Istoka. Zanimljivo je da čak i ime “Rusija” najvjerojatnije dolazi od riječi “Rus”, kako su ondje nazivali vikinške pomorce.

Napad na Pariz na današnji dan Vikinzi su ostvarili tako da su svojim brodovima doplovili s Atlantskog oceana po rijeci Seini sve do Pariza. Dapače, vjerojatno je da su Pariz zapravo napali sa Seine, izravno s brodova. Naime, jezgra srednjovjekovnog Pariza bila je vezana uz otočiće na Seini, od kojih je najpoznatiji onaj na kojem leži slavna katedrala Notre-Dame.

Vikinški vođa koji je ostvario napad na Pariz zvao se Ragnar Lodbrok. U vikinškim sagama on ima veliku, gotovo legendarnu ulogu. Navodno je potjecao od samog boga Odina. Pariz je napao s flotom od navodno 120 brodova. Uspio je zauzeti grad, a povukao se tek kad su mu platili otkupninu u obliku velike količine srebra.

Izvor: narod.hr

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer