Published On: Uto, sij 22nd, 2013

General Gotovina: Ponosam sam na operaciju ''Maslenica 93''

General Ante Gotovina izjavio je danas kako je ponosan na Vojno-redarstvenu operaciju “Maslenica ’93” , jer je ona doprinijela pobjedi u Domovinskom ratu.
“Osjećam se ponosan, jer je to jedna od operacija koja nam je omogućila da pobijedimo u ratu i da se od 1995. godine naša domovina razvija u miru”, izjavio je novinarima general Gotovina na svečanom polaganju vijenaca na zadarskom Gradskom groblju u povodu 20. obljetnice operacije “Maslenica ’93”, javila je Hina.
To je bila akcija koja nas je usmjerila dalje i u kojoj smo “stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede”, kazao je Gotovina, jedan od zapovjednika te akcije.
Istaknuo je da je ponosan “na svoje branitelje i sve zajedno koji smo se danas okupili tu”.
“Posebno se sjećamo naših poginulih, dijelimo tugu i ponos s obiteljima, a isto tako i s braniteljima, koji nose trajni biljeg iz ratne operacije”, kazao je general Gotovina.
Naglasio je kako je Hrvatska sada članica NATO-a, a hrvatski vojnici djeluju i sudjeluju u svim mirovnim operacijama u svijetu.
“Mi smo slobodni ljudi, ponosno i s optimizmom gradimo našu domovinu i našu budućnost”, dodao je general Gotovina.
U povodu 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Malenica ’93”, zajednički su vijenac danas na zadarskom groblju položili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović.
U vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93” u 72 sata oslobođene su bitne strateške točke i omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.
U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskih snaga koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127, javila je Hina.
Više o akciji:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Maslenica