Subota, 25 svibnja, 2024

GAVRAN: Zbog uvoznog lobija siromašniji smo za 75 milijardi maraka

Must Read

BiH je prilikom uvoza tijekom proteklih godina nepovratno izgubila 75 milijardi maraka, rekao je projekt-menadžer Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.
Gavran upozorava da se, unatoč tome što je u prvih šest mjeseci došlo do blagog pada izvoza i određenog smanjenja uvoza, može govoriti o padu gospodarske aktivnosti jer ti podaci ne govore o rezultatima poboljšanja u ekonomiji BiH.

“Pokrivenost izvoza uvozom u CEFTA-i je pozitivna s više od polovice članica, ali kada pogledamo vrijednosti sa onima gdje je negativna, prije svega s Hrvatskom, vidimo ogorman deficit”, rekao je Gavran na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, visina deficita prelazi pola milijarde maraka.

Najveći gubitak u vanjskotrgovinskoj razmjeni je smanjenje izvoza električne energije iu toj oblasti se, dodaje Gavran, do kraja godine ne može očekivati poboljšanje, prvenstveno zbog suše.

Tijekom prvih šest mjeseci drastično je smanjen izvoz u Srbiju, kaže Gavran i dodaje da se to odnosi na električnu energiju i koks. On je dodao da je opao izvoz iu Crnu Goru, dok se poboljšao s Rumunjskom i Turskom.

On je istaknuo da zabrinjava povećanje uvoza kamenog uglja u prvom polugodištu, jer to znači smanjenje domaće proizvodnje.

“Povećanje vrijednost uvoza plina i električne energije čine dodatne negativnosti za ekonomiju BiH”, rekao je Gavran.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -