Published On: Ned, sij 12th, 2014

Fule dolazi razgovarati s liderima, politička kriza u FBiH koči i državu

Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SBB-a BiH Fahrudin Radončić sastali su se jučer u Mostaru. U dužem razgovoru dotaknuli su se svih tema koje su vezane za aktualna pitanja u BiH.

– Razgovarali smo prije svega oko političke situacije u BiH i aktivnosti koje nam predstoje u slijedećem tjednu vezane za razgovore oko implementacije presude u slučaju Sejdić-finci, te izbora koji nam predstoje, kazao je jučer nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za Večernji list. Lideri stranaka u BiH dobili su poziv iz Ureda specijalnog predstavnika u BiH za sastanak 17. siječnja. Naime, iz Bruxellesa u Sarajevo na sastanak s bh. liderima dolazi europski povjerenik za proširenje Stefan Fule. Tema razgovora je implementacija presude u slučaju Sejdić-finci, te novi pokušaj postizanaj dogovora. Kako piše Večernjak  predsjednici stranka naredih dana obavit će i međusobne razgovore u pripremi sastanaka s Fuleom kako bi se pokušalo pronaći rješenje.

Već 14. siječnja bit će otvoreni razgovori na ovu temu, a ostaje vidjeti hoće li ovaj Fuleov dolazak u BiH rezulturati dogovorom. Na sastanku Čovića i Radončiča bilo je riječi i o političkoj krizi u Federaciji BiH, u svjetlu posljednjih događanja vezanih za Parlament i Vladu. Politička kriza u FBiH utječe na BiH, a kaos koji je stvoren dovodi u pitanje mnoge stvari vezane za funkcioniranje BiH. Dio razgovora bio je posvećen izborima, pripremama stranaka i aktivnosti koje slijede po ovom pitanju. Lideri stranaka potvrdili su suglasnost oko svih bitnih pitanja.

– U Zagrebu na službenim sastancima s predstavnicima hrvatske vlasti sam 13. siječnja, a razgovori oko pitanja Sejdić – Finci kreću od 14. siječnja. To je to vrijeme kada bi se trebalo razgovarati ponovo na tu temu. Razgovarat će se i u Parlamentu. I to je jedan pokušaj da se riješe problemi, kazao je Čović u petak nakon sjedice HNS-a. Hrvatski predstavnici na razgovorima s Fuleom u petak u Sarajevu ponovno će potvrdit stav u kojem zagovaraju poštivanje principa da jedan narod drugom ne bira predstavnike.