Published On: Pet, stu 7th, 2014

Fuele: Širenje EU vodi do sigurnosti i stabilnosti

Bivši europski komesar za proširenje Štefan Fuele ocjenjuje da vjerodostojan proces širenja, u kojem sudjeluju zemlje zapadnog Balkana i Turska, vodi postepeno ka promjenama u neposrednom susjedstvu i donosi značajne rezultate. Ti rezultati koriste ne samo tim zemljama i EU već utemeljuju put ka više sigurnosti, stabilnosti i blagostanja u Europi, precizirao je Fuele u autorskom tekstu u bečkom dnevniku “Wirtschaftsblatt”.

-Kada sam prije pet godina preuzeo resor proširenja naš najveći izazov bio je u tome da ojačamo vjerodostojnost tog procesa i vratimo podršku građana za proširenje. Morali smo se pobrinuti da proces vodi ka konkretnim rezultatima, to jest reformama na licu mjesta i ne samo nekoj vježbi, udaljenoj od prakse, u kojoj se određene točke samo odrađuju, time što jedna zemlja prilagođava zakone standardima EU, objasnio je Fuele. Cilj nije bio, kako je podvukao, uspostavljanje novih uvjeta, već se radilo prije svega o gradnji na osnovu pouka iz prošlosti.

 

Tri stupa

Fuele je istaknuo da je bilo potrebno osigurati da zemlje koje žele pristupiti budu u potpunosti pripremljene za članstvo.

-Također je bilo važno da se transformativna snaga širenja EU u potpunosti iskoristi da bi se provele prave promjene na terenu. Na osnovu oštrih, ali fer uvjeta zemlje zapadnog Balkana i Turske provode strukturalne reforme. One reformiraju svoja gospodarstva, jačaju demokratske institucije, modernizuju pravosuđe i javni sektor, bore se protiv organiziranog kriminala i korupcije, naglasio je, dodajući da se radi o teškim zadacima za čije pretakanje u djelo je potrebno vremena.

Novi pristup EU se, po Fueleu, u podršci tim zemljama, oslanja na tri stupa – pravna država, ekonomsko-političko upravljanje i reforma javne administracije.

Kada je riječ o prvom stupu tiče se pitanja pravosudne reforme i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u najranijem stadiju procesa pristupanja. Time se, kako je dodao, osigurava da će željene promjene uspostaviti duboke korijene do dana prijema i time postati ireverzibilne.

U drugom stupu, ekonomskoj politici, Fuele je kazao da su povučene pouke najnovije ekonomske krize, i da se pažnja sada posvećuje konkurentnosti, većoj stabilnosti i transparentnosti okvirnih uvjeta za poduzeća. Time se trebaju poticati strane investicije i gospodarski rast, a od iduće godine, najavio je, na osnovu iskustava s “europskim semestrom” će pružiti zapadnom Balkanu bolju orijentaciju u vezi s ekonomskom, financijskom i strukturnom politikom. 

Što se tiče trećeg stupa, reforme javne administracije, Fuele je kazao da se time pomaže zemljama u modernizaciji, podizanju efikasnosti i depolitizaciji javnih usluga.

-Ponosan sam što je ta vjerodostojna politika širenja dala već rezultate. Iako je tempo reformi od zemlje do zemlje različit stanje se poboljšava gotovo svugdje. Crna Gora i Srbija su ispunile uvjete za početak pristupnih pregovora. Albanija je dobila status kandidata. Kosovo je parafiralo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, naveo je Fuele.

 

Sigurnost EU

On je ocijenio da su razlozi za napredak gotovo svugdje isti – pojačana borba protiv organiziranog kriminala, poštovanje ljudskih prava i borba protiv korupcije. Kada je riječ o sigurnosti, Fuele je podvukao da je aktualni razvoj u istočnom susjedstvu ponovo u žižu stavio opća pitanja sigurnosti i stabilnosti u Europi, prenosi Tanjug.

-Vjerodostojan proces širenja, u kojem sudjeluju zemlje zapadnog Balkana i Turska, vodi postepeno ka promjenama u našem neposrednom susjedstvu i prikazuje značajne rezultate. To koristi ne samo njima i nama već utemeljuje put ka više sigurnosti, stabilnosti i blagostanja u Europi, zaključio je Fuele.

R.I./Dnevnik.ba