Published On: Pet, stu 7th, 2014

BiH će plesati kako EU svira, inače je očekuje samoizolacija

Plan Velike Britanije i Njemačke za deblokiranje reformi i izvlačenje Bosne Hercegovine iz blata stagnacije, kovan je mjesecima. Daleko od očiju javnosti, London i Berlin konsultirali su predstavnike diplomatske i međunarodne zajednice u BiH, ali Bruxellesu, nevladin sektor, nezavisne intelektualce, saznaje Dnevni avaz.

Između želja i realnosti, nastao je plan u četiri koraka kojim bi se BiH trebala dovesti do stadija u kojem birokrati EU češljaju poglavlje po poglavlje i peglaju BiH u skladu s europskim standardima. Ambicija je da se do kraja naredne godine naša zemlja nađe u istom rangu sa – barem Albanijom. Odnosno, nakana Londona i Berlina je da BiH na kraju 2015. ima kandidatski status i početak pregovora o članstvu.

Ako se taj plan ostvari, BiH je najkasnije za deset godina, ako bude postojala politička volja vlasti naše države, punopravna članica EU. Ideja o novom pristupu EU rodila se nakon prosvjeda građana u veljači.

Kako su i sami evropski dužnosnici priznali, Unija je bila “zatečena i iznenađena” silinom pobune građana. Tadašnji šef britanske diplomacije William Hague ocijenio je da su demonstracije u BiH bile “poziv na buđenje međunarodne zajednice” i – Britanija se probudila. Pod Hagueovim vodstvom, uz tijesnu koordinaciju sa SAD, Njemačkom i Francuskom, počelo je skiciranje plana za BiH.

“Našim novcem vlast se održava u životu. Mi dajemo za plaće i mirovine, krpimo proračunske rupe, izdvojili smo ogroman iznos, veći nego što ste očekivali, za sanaciju posljedica poplava. Ako vaši vlastodršci odbiju reforme koje tražimo, to znači da možete i bez našeg novca”, rekao je jedan visoki dužnosnik EU govoreći pod uvjetom anonimnosti.Ako se reforme budu provodile, BiH će, plan je Zapada, biti nagrađena. Ako toga, međutim, ne bude, Zapad će sankcionirati BiH i njene političare. O ovom drugom segmentu u zapadnim prijestolnicama trenutno se previše ne govori. No, Dnevnom avazu rečeno je da će Zapad biti direktan, a potom i oštar.

Da takva spremnost sasvim ozbiljno postoji, svjedoče i izjave novog britanskog šefa diplomacije Philipa Hammonda da su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka znatno uključeni u novi plan za BiH. Uz njih, BiH može računati i na najmanje 550 milijuna eura pomoći EU iz tzv. IPA, odnosno fondova pretpristupne pomoći.

Ako reformi ne bude, BiH će izgubiti ne samo europsku perspektivu nego i milijarde maraka pomoći! Pred BiH je vrlo jednostavan izbor: ili će se odlučno okrenuti reformama koje će njenim građanima, u prvom redu, donijeti bolju budućnost, ili će još dublje potonuti u stagnaciju i samoizolaciju. A nema vlasti koja to može preživjeti.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare