Published On: Fri, Jul 26th, 2013

Fuele pozvao lidere iz BiH u Bruxelles

SARAJEVO – Europski tajnik za proširenje Štefan Fuele uputio je pismo sužnosnicima BiH za novu rundu dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja Uniji, koja će biti održana 1. listopada u Bruxellesu, objavio je Dnevni avaz.

Na popisu sudionika nalaze se sedmorica lidera političkih stranaka u BiH – SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a 1990 Martin Raguž i SDA Sulejman Tihić.

U Bruxelles bi trebao putovati i predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komišić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, kao i gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.

U razgovorima bi trebali sudjelovati i direktor Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, te veleposlanik BiH pri EU Igor Davidović.

Kako tvrdi Avaz, tijekom dijaloga bit će govora o ispunjavanju najvažnijih uvjeta koji su postavljeni pred BiH na putu k EU, a analizirat će se i dogovorena Mapa puta od prošle godine.

Očekuje se da će posebna pažnja biti posvećana implementacije odluke Suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci”.

Prošle godine, Fuele je uručio dužnosnicima BiH Mapu puta u kojoj je konkretno navedeno što je sve potrebno ispuniti da bi BiH dobila kandidatski status za EU.