Published On: Fri, Jul 26th, 2013

Trgovina organima: BiH traži pomoć od Interpola

Županijsko Tužiteljstvo u Tuzli zatražilo je od Federalne uprave policije (FUP) dodatne provjere vezano uz smrt Admira Bajrića (35), koji je prije skoro dvije godine umro u zrakoplovu pri povratku iz Pakistana, gdje mu je ilegalno transplantiran bubreg.

Zatražena je uspostava kontakta s Interpolom iz Pakistana. Posrednik za Bajrićev odlazak u Pakistan, Izet Luboder, osumnjičen je za krivično djelo nedozvoljenog presađivanja dijelova ljudskog tijela. No, kako kažu u Tužiteljstvu TK, FUP još nije dostavio traženo izvješće.

U Tužiteljstvu je formiran predmet vezan uz ovu prijavu. Postupajući tužitelj nakon analize izvješća i prateće dokumentacije naložio je dodatne analize piše Dnevni avaz.

Nakon Bajrićeve smrti, istražitelji su utvrdili kako je Luboder organizirao više putovanja u Pakistan radi presađivanja bubrega te da su pacijenti u tu svrhu prikupljali oko 120.000 KM koje su prijavljenom davali pred polazak u Lahore.

Luboder je kupovao zrakoplovne karte, osiguravao smještaj te pacijente predavao nepoznatim osobama koje su ih odvodile na lokacije presađivanja, koje u nekim slučajevima nisu odavale utisak legalnih zdravstvenih ustanova, a nakon operacije pacijenti nisu dobivali nikakvu medicinsku pomoć, priopćeno je iz Federalne uprave policije nedugo nakon Bajrićeve smrti na letu ka Dubaiju.

Statistike govore da godišnje ilegalno u svijetu bude prodato oko 20.000 bubrega. Također, trguje se i  krvlju, ligamentima, kožom, rožnjačama, jetrom i srcem. Tako je, naprimjer, cijena ljudskog srca na ilegalnom tržištu u Južnoj Koreji 220.000 eura, a 70.000 eura u Kolumbiji. Jetra je, također, najskuplja u Južnoj Koreji, 219.000 eura, dok se u Pakistanu može naći za samo 19.000 eura. Bubrezi su najskuplji u Turskoj, 110.000 eura, a u Iraku 15.000 eura.