Published On: Sub, stu 6th, 2021

FUCZ: Situacija se stabilizira

Prema informacijama pristiglim iz županijskih operativnih centara civilne zaštite sa terena, stanje na području Federacije BiH jutros se pomalo stablizuje, izjavila je za Fenu glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su na terenu i čine sve što je moguće da pomognu građanima i spase njihovu imovinu.

Na području općine Ilidža se izlila rijeka Tilava u MZ Donji Kotorac od entitetske granice nizvodno do ušća rijeke Tilave i poplavila oko 20-ak kuća. Rijeka Željeznica na potezu od tzv. ratnog mosta do mosta na ulazu u Otes, kao i poslije reguliranog korita, pa sve do ušća rijeke Željezenice u Bosnu u naselju Vreoca se izlila i tamo je poplavljeno oko 80 objekata, dok je u naselju Vlakovo došlo je do plavljenja oko šest objekata.

Poplave su, dodala je Kovač, prouzrokovale značajne materijalne štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini naročito u MZ Osijek, Otes, Butmir i Donji Kotorac.

Na području ZDK, u gradu Zenica, ulaz u naselje Blatuša, podvožnjak je još uvijek pod vodom. Na ušću Babine rijeke sa Bosnom postavljene su vreće sa pijeskom koje su spriječile da se rijeka izlije na prometnice. Situacija je pod kontrolom u naseljima nizvodno niz rijeku Bosnu, a tu se prije svega misli na Topić Polje i Nemilu. U Kaknju je došlo do izljevanja Bosne na nekoliko lokacija zbog čega su angažirane tvrtke sa mašinerijom i kamionima koji su nasipali potrebni matrijal čime je spriječena veća šteta.

Kovač je dodala da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u Konjicu od ranih jutarnjih sati službe za civilnu zaštitu i vatrogasci su angažirani ne deblokadi regionalne ceste Konjic-Borci u naselju Tuščica. U naselu Kotovlje uslijed obilne kiše i padalina došlo do aktiviranje klizišta, a lokalno stanovništvo ostalo bez struje.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dunja
Dunja
1 godina prije

Bravo fucz!

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Najvažnije je da oni zasjedaju.
U tom je spas za poplavljene.
Hajd kiša, kijamet, klizišta, sve ok….
Kad objave da zasjedaju, odmah mi je lakše jer znam da je u tome ključ spasa.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
1 godina prije

I bolje ,ko će ih slušati kako kmečee