Published On: Sub, stu 6th, 2021

Dodik povukao pristanak na brisanje ‘nacionalnog prefiksa’

Republika Srpska bi u idućim razgovorima o izbornoj reformi mogla odustati od brisanja nacionalnog prefiksa za izbor člana Predsjedništva BiH.

Naime, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva i predsjednik najjače vladajuće stranke u RS, u četvrtak je prvi put najavio da će Republika Srpska odustati od ovog principa i podvukao da će zahtijevati da u izmjenama Izbornog zakona bude definirano da se iz RS na poziciju člana Predsjedništva BiH bira Srbin, a ne “jedan”, kako je bilo predviđeno mogućim brisanjem prefiksa.

“Onog trenutka kada budu u FBiH bili spremni da srpski narod bira svog predstavnika, da tako piše, mi ćemo ući i to usuglasiti. Drugo ništa ne dolazi u obzir”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da ga je sve što se dogodilo u međuvremenu zadnjih godina, misleći na zakon o šumama, imovini, Ustavnom sudu, odlukama visokih predstavnika i druga sporna pitanja za RS razuvjerilo da RS treba da se odrekne prefiksa Srbin.

“Podržat ćemo dogovor muslimana i Hrvata i onog trenutka kada oni kažu da imaju dogovor, mi smo spremni ući u parlament i glasati za taj njihov dogovor, ali nismo više spremni brisati nacionalni prefiks iz Ustava”, rekao je Dodik.

Ova Dodikova pozicija predstavlja odstupanje od dosadašnjeg stava, s obzirom na to da je do sada srpski konsenzus bio da prefiks može biti zamijenjen terminom “jedan”.

Međutim, za RS to nema značaj, jer za RS i jedno i drugo rješenje znači siguran izbor srpskog predstavnika. Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, kaže, na primjer, da je za tu stranku i dalje prihvatljivo da se izbriše “Srbin” i da piše “jedan” predstavnik iz RS.

Ova promjena, međutim, značajna je za Hrvate, koji se žale da ih bošnjački kandidati preglasavaju zbog malobrojnosti.

Visoko pozicionirani član HDZ-a, koji je pristao govoriti uz uvjet anonimnosti, rekao je Nezavisnim da oni podržavaju ovu Dodikovu izjavu, jer je, kako kaže, potrebno pojasniti šta se pod prefiksom podrazumijeva. Njegovu stranku, kako kaže, buni da li prefiks znači da se za člana Predsjedništva bira hrvatski predstavnik ili Hrvat, srpski predstavnik ili Srbin, te bošnjački predstavnik ili Bošnjak, te smatra kako bi se iza ovog mogla kriti zamka koja bi spriječila izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo. On naglašava kako je za hrvatski narod prihvatljivo samo ono rješenje koje će značiti da u Predsjedništvu sjedi legitimni hrvatski predstavnik i da svako prihvaćeno rješenje mora ispuniti ovaj uvjet. Iz ovog se može zaključiti da Hrvatima nije bitno da član Predsjedništva bude po nacionalnosti Hrvat, ali da mora biti hrvatski izbor, što je velika i važna razlika.

Zoran Krešić, novinar “Večernjeg lista” iz Mostara, kaže za “Nezavisne” da je ova Dodikova izjava realna.

“Daytonski sporazum je kompleksan dogovor koji je zacementirao određene postavke koje zapravo nije moguće mijenjati bez novog dogovora ili konferencije. Jedna od njih su konstitutivni narodi. Brisanje naroda je rušenje temelja BiH i Daytona. To je pustolovina koja bi hranila unitaristički koncept te bi posve sigurno vodila novim nestabilnostima, jer se ne usuđujem reći sukobljavanjima”, kaže on za “Nezavisne”.

HNS je jučer potvrdio kako se ne može trgovati sa pojmom legitimnosti i konstitutivnosti.

Većina bošnjačkih predstavnika slaže se s potrebom brisanja nacionalnog prefiksa iz rješenja, iako su oni više raspoloženi da se članovi Predsjedništva biraju neizravno u parlamentu, ali kažu da su spremni na ustupak da se bira izravno, posebno ako bi to značilo brisanje etničkog prefiksa.

Što se tiče SAD i EU, njima je prihvatljivo svako rješenje koje će značiti implementiranje odluke “Sejdić i Finci”, koje bi svakom građaninu BiH, bez obzira na nacionalnost, omogućilo da se kandidira na sve pozicije u zemlji, pa i na poziciju člana Predsjedništva.

guest
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Brcak 215
Brcak 215
21 dana prije

Dodik mijenja plocu.Ne daj se Mile je.em mu misa!

Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
21 dana prije

Bravo za g.Dodika samo jako do uništenja talibana,samo lagano!

Dunja
Dunja
Odgovori   Hrv1VukHrvatinić
21 dana prije

Korak po korak… Samo opušteno, opušteno…

Miko
Miko
Odgovori   Dunja
21 dana prije

Sve se protv Srba (i Hrvata u BiH) radi za smanjenje uticaja na ovom prostoru. Nije slucajno ulaganje i napredak Srbije u ekonomiji sa dogadjajima u BiH i Kosovu sve ide koordinisano. Srbiji daju, ulazu ali ne cackaj, Srbima na Kosovu se oduzima kao i u pokusaju da se potpuno devastira RS, Srbija cuti zbog ulaganja Njemackog uglavnom. Dodo je ucestvovao uglavnom u prenosu nadleznosti sad se sjetio. Bolje ikad nego nikad!

Dunja
Dunja
Odgovori   Miko
21 dana prije

👍👍👍👍

Dunja
Dunja
21 dana prije

Zar je bio pristao na brisanje?

Bojan
Bojan
21 dana prije

Ovo je vjerovatno solidarisanje sa Ćovićem. Srbima taj prefiks ne znači baš ništa. U RS će uvijek biti izabran Srbin u predsjedništvo sa ili bez prefiksa. Hrvatima to puno više znači.

Mexico
Mexico
Odgovori   Bojan
21 dana prije

Neka oproba kontra Hrvata…..pušiona za RS!

Dunja
Dunja
Odgovori   Mexico
21 dana prije

Hebi ga Čiko, na čijoj si ti strani? Ništa escobar?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bojan
21 dana prije

Nisi u pravu bez prefiksa Bošnjaci bi birali sve Srbe u federaciji i nebi morao biti Milan dunović

Dunja
Dunja
Odgovori   Anonimac
21 dana prije

Ima jedan dobar. Onaj Šarović. A i vukan nije loš. Odmah ih vodite svojoj kući.

Uskok
Uskok
Odgovori   Bojan
21 dana prije

Bojane pogrešno u budućnosti bi probošnjačke partije mogle da izbirnim inženjeringom i preglasavanjem da biraju i Srbima i Hrvatima sejdu jedan i sejdu dva.

Miko
Miko
Odgovori   Bojan
21 dana prije

Pa dobro, mora se priznati da je Dodik branio i interese Hrvata posteno!

Dunja
Dunja
21 dana prije

Ja odoh da spavam. Od vas jarančići nikakve koristi.. Onaj brčak obećao kunilnik pa ništa. Fe mala…

kmee
kmee
21 dana prije

Iz Ustava brišemo prefiks etnickog sto je ideja nekakvih “bosanskih” partija a u realnom zivotu cemo ciniti sve da taj prefiks bude prepoznatljiv, omotavat cemo se krpama, serijatski se pozdravljati, pustati bradice i kratiti gace, gledati da na svakom koraku kakvu damiju sagradimo i linafo gradanstvo u punom cvatu i kad neko spomene etnicko odmah ga napadati za retrogradne ideje.

Šaćir soros
Šaćir soros
21 dana prije

Dejton je rezultat agresije Srbije i HRVATSKE Dogovora TUDJMAN Milošević…Bosancima slijedi PRAVNA BITKA…VRACANJE USTAVA RBIH…SVE.DRUGO JE ZAMRZNUTI RAT

kmee
kmee
Odgovori   Šaćir soros
21 dana prije

Danasnja trvenja su rezultat nacinalistickih politika u zelji da se BiH podjeli izmedu velikosrba i velikobosnjaka, evidentno je da svima smetaju Hrvati jer genocid nad njima nije uspio do kraja s obje strane, to i ptice na grani znaju.
A dayton je rezultat lose americke politike gdje je drzaba stvotena na temelju ugovora koji je defakto uredio drzavu izmedu 2 naroda s tim da su hrvati posluzili kao amortizer za velikobosnjacku muslimansku nacionalisticku i vjersku polotiku, to je napravljeno diletantski i amaterski jer se nije zelio rijesiti problem nego samo kontrolirati bure baruta.
Bosnjacima nikad nije stalo do cjelovite BiH nego samo da poput Srba zaokruze dijelove gdje oni zive, pokusali su se oni i prosiriti i izvrsiti unutrasnju agresiju i dati je u amanet tj. odreci se suveteniteta iste, negdje je proslo a negdje nije islo, zato i nije cudno sto kad se napadalo selo Ravno niko nije reagovao jer tamo nije bilo muslimana, tko i malo pogleda islamsku deklaraciju od babe Izetbegovica sve ce mu biti jasno, covjek eksplicite sve rekao i pametnom dosta.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   kmee
21 dana prije

Pogledaj grunt AU MONARHIJE i JUGOSLAVIJA u čijem je gruntu RAVNO

kmee
kmee
Odgovori   Šaćir soros
21 dana prije

A jel u gruntu pise kome ce se bih dati u amanet?

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   kmee
21 dana prije

KONSULTOVATI lik i djelo NJOFRE i popunjavaju kifle

kmee
kmee
Odgovori   Šaćir soros
21 dana prije

Nego mani se ti njofre i susjedne drzave nego zasto babo htjede drzavu prodati?
Zasto su Hrvati na Pologu kod Sirokog klicali babi a on ih izda, znas li mozda odgovor ili zasto ne moze biti rata ako samo dvoje ratuje bez treceg i da sad ne pisem sve njegove nebuloze, zasto?

Coment
Coment
21 dana prije

Ovo je normalan i pametan potez. Pogrešna je teorija da nije bitno tko će se kandidirati ispred Hrvata sve dok ga Hrvati biraju. Treba da bude izabran većinskim glasovima Hrvata, ali ne smije se dati mogućnost da se Ramiz i Edin kandidiraju za hrvatske predstavnike i popunjavanju “hrvatske kvote”. Znam da to već rade i to treba zaustaviti. Jer sutra Hrvata u BiH neće biti, ali će biti Ramiza i Edina koji će to pravo iskoristiti. Treba raditi na tome da se Hrvati zadrže u BiH. Svaka politička priča bez toga ispada besmislena. I ja sam Sarajlija, i ja sam s muslimanima proveo rat u Sarajevu, ali nikad ne bih mogao raditi ovo što Komšić radi. Biti toliko protiv svog hrvatskog naroda, dozvoliti da se izbriše nacionalni prefiks u državi čija je duša tronacionalna, a govoriti da voliš BiH.. .Pa zar je toliki problem reći i koju dobru i za svoj narod u BiH! Doduše, on baš dobro živi od toga, kao i njegovi oponenti. Niko od njih ništa ne radi.

Derim
Derim
21 dana prije

Ne samo to,nego ce vam Mile Ronhill dati i treci entitet,vratiti tzv herceg bosnu i ponovo srusiti stari most kao simbol Osmanske vladavine!

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Derim
21 dana prije

Nabije ti ga mile materi dok klanja

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Anonimac
21 dana prije

i sunce ti kalaisano ,dereš ga po sred rogova

Milano
Milano
21 dana prije

Dosta je vmrsomuđenja – podjela Federacje na dva eniteta rješava sve probleme.

Blanka
Blanka
21 dana prije

“Visoko pozicionirani član HDZ-a, koji je pristao govoriti uz uvjet anonimnosti, rekao je Nezavisnim da oni podržavaju ovu Dodikovu izjavu, jer je, kako kaže, potrebno pojasniti šta se pod prefiksom podrazumijeva.”.

Visoko pozicionirana pi*da koja bi se j, da joj ne udje. Toliko o o borbi za” Hrvate “….

Boss
Boss
21 dana prije

Vazna vijest. Zar ovog sarlatana iko vise benda vise od 2%? Cak ga i Eskobar zaobilazi.