Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Fratar prodao crkveno zemljište za milijun eura i nestao s djevojkom?

Must Read

Hoće li se obistiniti točnost informacija koje su doslovno podignule na noge franjevačku Provinciju i jednako tako Nadbiskupiju splitsko-dalmatinsku prema kojima je donedavni župnik župe Bast-Baška Voda, 34-godišnji fra Šime Nimac, bez znanja nadređenih, u zemljišnim malverzacijama s crkvenom baštinom “zarolao” okruglih milijun eura u gotovini te se potom bez traga i glasa odmetnuo od crkvenog reda, kako neki tvrde, u zajedništvu s iznimno atraktivnom družicom?

Naime, iako su crkveni krugovi u zavjetu šutnje zakopčali habitus čvrsto oko vrata, prema primarnim nformacijama koje na kapaljku cure u javnost, kontroverznom mladom svećeniku stavlja se na teret da je tijekom službovanja u Baškoj Vodi prodao tvrtki Sunčani Bast 43.000 četvornih metara iznimno atraktivnog terena uz more ili doslovno šetnice između Baške Vode i Baškog Polja i to za cijenu od 23 eura po četvornom metru čime se u obračunu transakcije doseglo blizu milijun eura.

Da bude šokantnije, neslužbeno se tvrdi kako je fra Šime novac, nakon što je sjeo na župni račun, podigao u tri navrata. Cijela operacija sa zemljištem predhodno je bila inicirana radi prikupljanja sredstava za proširenje crkve sv. Nikole u Baškoj Vodi, piše Jutarnji list.

“Prodano” zemljište pri tom ne spada u kategoriju građevinskog, ali ako se obistine tvrdnje o prodaji isto bi vrlo lako s obzirom na lokaciju moglo biti podložno prenamjeni i time višestruko podignutoj tržišnoj cijeni. Ono što je ovog trenutka točno je informacija kako fra Šime Nimaca nema u Baškoj Vodi. Zatražio je razrješenje unutar svoga reda čemu u prilog ide žurno imenovanje na njegovo mjesto fra Petra Vrljička.

Tko je u stvari po mnogo čemu kontrovezni Šime Nimac, poznato je autoru ovih redaka budući je istim popio nebrojeno kava u Drnišu i Oklaju gdje je fratar bio u službi.

Rodom je iz Lišana iz obitelji koja je dala mnoge istaknute svećenike franjevačkog reda. Svećeničku karijeru Nimac je započeo u Podbablju, nakon čega je premješten na službovanje u župu Drniš gdje je uz redoviti svećenički posao predavao vjeronauk.

Dolaskom u Drniš, fra Šime je tada po mnogo čemu, a nadasve svojom markantnom pojavom i do tada nezabilježenim jedinstvenim life styleom ubrzo privukao pozornost cijele župe, a posebno ženskog dijela vjerništva.

Krasilo ga je iznimno fino ophođenje s vjernicima, posebice s vjernicama koje su bez posebnog poziva punile redove u crkvi kada bi držao mise i pri tom ga doslovno “gutale očima”. Bio je elokventan i jasno prepoznatljiv sa širokim spektrom naobrazbe, ali ponajviše u civilstvu gdje je plijenio pozornost primarno automobilom čija klasa pomalo odudara od svećeničkog načina života.

Fra Šime je naime tada vozio Chrysler 300 i svaki njegov izlazak izvan mantije izgledao je kao šetnja po modnoj pisti. Uvijek dotjeran, izbrijan, u kombinaciji Armanijevih ili Bossovih odijela s prikladnim košuljama, cipelama, prvom serijom uvijek najboljih mobitela, mondenim satovima i ostalim modnim dodacima. Bio omiljen među Drnišanima, druželjubiv s džentlmenskim manirima te definitivno “odmor za oči” vjernicama što mu je često među krutim kolegama-tradicionalistima stvaralo probleme.

Službovao je pod “presingom” i nikada se ništa nemoralno nije čulo, te je uvijek održavao “svoj nivo” i kada je karamblirao skupocjenog Chryslera nakon čega je sjeo za upravljač najnovijeg Passata. Bio je objekt poštovanja, divljenja ali i zlih komentara kako od kolega tako i od manjeg dijela vjernika.

Ubrzo je premješten u Oklaj u tamošnju župu Promina gdje se u kratkom vremenu iskazao kao osoba iznimnih organizatorskih sposobnosti pri čemu je do savršenstva obavio projekt obnove tamošnjih sakralnih objekata te ga je, naravno, isti glas o nekonvencionalnosti opet koštao premještaja u Bašku Vodu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -