Published On: Ned, tra 23rd, 2017

Francuzi biraju predsjednika – najneizvjesniji izbori u povijesti

Francuzi danas glasuju u prvom krugu predsjedničkih izbora u kojem se natječe 11 kandidata, a izglede za ulazak u drugi krug 7. svibnja ima njih četvero. Pretpostavlja se da predsjednik neće biti izabran u prvom krugu, drugi krug je 7. svibnja.

Prema većini anketa očekuje se tijesna borba za drugi krug između centrista Emmanuela Marcona i krajnje desničarke Marine Le Pen, a u stopu ih slijede konzervativac Francois Fillon i ljevičar Jean-Luc Melenchon. Izbori su najneizvjesniji u povijesti, a o njima bi mogla ovisiti i budućnost Europske unije. Ankete pokazuju da na birališta neće izaći više od 25 posto birača te da je oko četvrtina birača neodlučna u pogledu izbora kandidata.

Mobilizirano je više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika u okviru operacije Sentinelle, stalno raspoređene na francuskom teritoriju nakon džihadističkih napada u siječnju 2015. u Parizu.

Gotovo 47 milijuna birača upisano je na birački popis i ima pravo sudjelovati na izborima na kojima se bira nasljednik socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea. Francuski predsjednik bira se na općim izravnim izborima u dva kruga, na petogodišnji mandat koji se može produljiti samo jednom.

Europska unija strahuje od uspjeha Marine Le Pen, koja kaže da planira povući Francusku iz eurozone i održati referendum o izlasku iz EU-a. Pretpostavlja se da predsjednik neće biti izabran u prvom krugu, drugi krug je 7. svibnja./HMS/