Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Francuski mediji: Hollande je jedini veličanstveni rogonja koji bez podrške parlamenta namjerava napasti Siriju!

Must Read

DIO francuskih medija žestoko se obrušio na predsjednika Françoisa Hollandea koji, za razliku od britanskog premijera Davida Camerona i američkog saveznika Baracka Obama, ne dopušta glasanje u parlamentu o vojnoj intervenciji u Siriji.

Pokušava izbjeći neuspjeh britanskoga kolega kojega parlament nije podržao. Iako mu zakonski ne treba potpora Narodne skupštine, mediji i glasna opozicija ističu da bi je, s obzirom na to da se radi o ulasku zemlje u rat i s obzirom na to da su isto učinili njezini saveznici, ipak trebao zatražiti.

Le Figaro piše da je Hollande “uhvaćen u klopku” Obamina povlačenja. Podsjećamo, američki je predsjednik ipak dobio na vremenu tražeći odobrenje Kongresa koji se sastaje tek 9. rujna. Komentator toga lista piše da je Hollande, kao i Obama, “uhvaćen u vrtlog nekontroliranih događaja”, ali i ističe da se francuski čelnik našao u “klopci na unutarnjopolitičkom planu te vrlo izoliran na vanjskopolitičkom”.

“Je li Hollande danas jedini šef države koji može upotrijebiti silu bez glasanja parlamenta?”

Le Point francuskog predsjednika u naslovu naziva “veličanstvenim rogonjom” koji se našao prikliješten i usamljen u situaciji u kojoj je Obama odlučio tražiti podršku svoga parlamenta za napad, a Hollande ostao sam u svojim najavama vojne intervencije.

Le Monde podsjeća na pritisak opozicije koja inzistira na glasanju u parlamentu o ulasku Francuske u rat sa Sirijom. “Službeno glasanje” zatražio je Jean-Louis Borloo iz stranke UDI.

Liberation piše da “Hollande ima poteškoća s opravdavanjem rata” i dovodi u pitanje razmjere predsjednikovih ovlasti. U tekstu se postavlja pitanje da, iako predsjednik prema ustavu ima sve ovlasti da vodi zemlju u rat, je li Hollande danas “jedini šef države koji može upotrijebiti silu bez glasanja parlamentarnih zastupnika, bez ijednog govora u parlamentu”.

Prema francuskom ustavu, predsjednik, bez odobrenja parlamenta, može donijeti odluku o intervenciji francuske vojske koja ne traje duže od četiri mjeseca. Francuski parlament o tome će raspravljati u srijedu, ali zasad nije predviđeno glasanje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -