Published On: Čet, tra 27th, 2017

FRANCUSKA: Vođa kosovskih pobunjenika oslobođen, odbijen zahtjev da se izruči Srbiji

Nakon što je Apelacijski sud u francuskom gradu Colmaru oslobodio Ramusha Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, on se danas vraća na Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Sud je odbio zahtjev Srbije za njegovu ekstradiciju. Srbija ga tereti za ratni zločin počinjen tijekom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Ročište je trajalo samo nekoliko minuta.

“Odbijen je zahtjev za moje izručenje. Od sada sam slobodan i idem podići svoju putovnicu. Danas se vraćam na Kosovo”, kazao je Haradinaj nakon oslobađanja.

U sudnici u Colmaru su bili prisutni nabliži Haradnajevi suradnici.

Haradinaj je za vrijeme rata bio jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova u zoni Dukađin. Uhićen je 4. sijačnja u zračnoj luci u Baselu od strane francuske policije po potjernici koju za njim izdala Srbija.

Potom je Sud u Colmaru 12. sijačnja donio odluku da ga uvjetno oslobodi, odnosno morao je ostati u Francuskoj do izricanja odluke suda po zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj se pred sudom u Colmaru pojavio i 1. i 9. veljače, kao i 2. ožujka, ali je sud od Srbije tražio dodatne dokaze. Ramush Haradinaj, bivši kosovski premijer je u Haškom sudu dva puta oslobođen krivice za ratne zločine./HMS/