Published On: Čet, stu 8th, 2012

Francuska vlada usvojila zakon o istospolnim brakovima

Francuska vlada usvojila je plan zakona o legalizaciji istospolnih brakova koji je u svojoj izbornoj kampanji najavljivao predsjednikFrancois Hollande. Zakon bi, među ostalim, omogućio homoseksualnim parovima posvajanje djece, ali ne i medicinsku pomoć lezbijskim parovima kako bi zatrudnjeli. Zakon podupire 65% francuske javnosti. Slične zakone već imaju Španjolska, Portugal, Belgija i Nizozemska.

 

Ovaj će zakon predstavljati napredak za cijelo društvo, rekao je predsjednikHollande. ‘Riječ je o vrlo važnom koraku prema jednakosti prava’, kazala je ministrica obitelji Dominique Bertinotti nakon sastanka članova vlade te dodala kako će se rasprava o ovom pitanju nastaviti među članovima parlamenta. Ministrica je pozvala da rasprava o pitanju kojemu se protivi velik dio desne oporbe, kao i Katolička crkva, bude realna.

‘Brak je zajednica između dviju osoba istoga ili različitog spola’, stoji u planu zakona, u sklopu kojega će se raspravljati i o mogućnosti da istospolni par ima pravo na usvajanje djece. Zakon o ‘braku za sve’ trebao bi promijeniti definiciju braka u građanskom zakonu iz ‘zajednice muškarce i žene’ u ‘zajednicu dviju osoba’.

Nekoliko europskih država, među kojima su Belgija, Nizozemska, Portugal i Španjolska, već je legaliziralo istospolni brak i usvajanje djece. (Hina)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare