Nedjelja, 14 travnja, 2024

Formira se federalni USKOK

Must Read

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, koji, između ostalog, predviđa formiranje posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH po uzoru na hrvatski USKOK, konačno je u formi prednacrta iz ureda federalnog premijera upućen u proceduru, doznaje Dnevni avaz.

Zanimljivo je da se ovim zakonom uvodi institut tzv. krunskog svjedoka, koji po ovom rješenju nosi naziv “suradnik pravosuđa”. Ovakav jedan status, prema procjeni posebnog tužitelja, može, npr., dobiti osoba koja je pripadnik grupe osumnjičene za organizirani kriminal. Međutim, jasno su naglašeni kriteriji, i to prvi put u bh. krivičnom zakonodavstvu, tko može dobiti status ovakve osobe.

Kada dobije mišljenje Ureda za zakonodavstvo i drugih institucija, on bi, kako se cijeni, već u rujnu mogao doći pred zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Ovo zakonsko rješenje predviđa da se prvi put pri Vrhovnom sudu FBiH formira poseban odjel za korupciju i organizirani kriminal, čije bi suce imenovalo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH.

Ovaj sud bi djelovao na cijelom teritoriju FBiH, a bio bi nadležan za najteža krivična djela kao što su organizirani kriminal, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, porezna utaja, zloupotrebe u stečaju, kriminalnu privatizaciju te druge oblike gospodarskog kriminala.

Također, posebni odjel Vrhovnog suda FBiH između ostalog bi bio nadležan za sankcioniranje zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje dara te prevare u službi.

Istovremeno ovaj zakon, koji se oslanja na postojeće bh. zakonodavstvo, ali i rješenja iz Europske unije, predviđa i osnivanje posebnog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala pri Tužiteljstvu Federacije BiH, a kojim je omogućeno da od županijskih tužiteljstava preuzme predmete najtežih krivičnih djela iz oblasti organiziranog i gospodarskog kriminala.

Zanimljivo je da će ovaj odjel imati ingerenciju da vodi računa i o mjerama osiguranja oduzimanja imovinske koristi, čime bi implementirao Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, čije se donošenje uskoro očekuje u Domu naroda PFBiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ISPRAVAN PRILOG NA HBTV ALI BLAG: Ako je OHR jamac Federacije, zašto joj je više puta mijenjao Ustav?

Već smo pisali na ovu temu kojom se jučer bavila HBTV. Austrijski nacisti, 2001 godine preuzimaju upravo nad BH. Ameri...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -