Published On: Ned, pro 8th, 2019

FOJNICA: Mini hidroelektrana napravila višemilijunsku štetu za 500 kućanstava

Više od 500 kućanstava i brojni gospodarski subjekti u mjesnoj zajednici Prokos pretrpjeli su više milijunsku materijalnu štetu.

Nesreće do kojih dolazi zbog mnogobrojnih problema u radu malih hidroelektrana su sve učestalije i odgovorni će morati sanirati štete, a ne lokalna zajednica.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine je razobličila jedan ozbiljan incidentu koji se dogodio u prošlu nedjelju u Mjesnoj zajednici Prokos u općini Fojnica, piše Dnevni list.

Naime, u jutarnjim satima, uslijed enormnog povišenja napona električne energije, mještane je zadesila velika havarija na kućanskim aparatima i drugima uređajima koji se napajaju s lokalne mreže.

Više od 500 kućanstava i brojni gospodarski subjekti u mjesnoj zajednici Prokos pretrpjeli su više milijunsku materijalnu štetu.

Velike štete

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine su potvrdili da je do nesreće došlo zbog neispravnosti relejnih zaštita u postrojenju male hidroelektrane (MHE) ”Mujakovići” na rijeci Jezernici, u vlasništvu kompanije “Intradeenergija” iz Sarajeva. Naime, ova kompanija u svom vlasništvu ima još tri MHE na području Fojnice.

”Ovo nije prvi put da spomenuta mini hidroelektrana pravi probleme lokalnom pučanstvu. U lipnju 2011. godine došlo je do pucanja cijevi MHE ”Mujakovići”, što je prouzrokovalo značajnu materijalnu štetu na lokalnoj cesti koja vodi prema Prokoškom jezeru. Pucanja cijevi su i nakon toga bila brojna, pa su ih pod pritiskom javnosti prošle godine zamijenili željeznim”, tvrdi Robert Oroz, predsjednik Eko udruženja “Gotuša” iz Fojnice.

Koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH Miloš Orlić ističe da se mora napokon shvatiti da su MHE beznačajne za društvenu zajednicu, ali i za energetski sektor naše zemlje u cjelini.

”MHE Mujakovići (1,6 MW) godišnje proizvede mizerne količine energije u odnosu na cjelokupnu proizvedenu energiju u BiH, a taj novac od prodaje energije je čist profit pojedinca. Šteta koju je napravila ova MHE je višemilijunska. Ta šteta se odnosi na cjelokupnu lokalnu zajednicu. Za to netko mora odgovarati i snositi troškove”, kaže Orlić.

Nemar

Dokaz da se havarije ne događaju samo s ”Mujakovićima”, jeste i slučaj iz lipnja ove godine kada je došlo do oštećenja lokalnog puta Nemila-Bistričak kod Zenice uzrokovanoga pucanjem cijevi MHE ”Bistričak”.

”Investitor je cijevi postavio po sredini puta koji je saniran nakon oštećenja prouzrokovanih poplavama iz 2014. godine. U sanaciju je Vlada Zeničko-dobojske županije uložila više od milijun KM, a nemarnost investitora MHE ”Bistričak” je dovela do havarije koja je pogodila cijelu lokalnu zajednicu”, podsjetio je Orlić.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka dodaju da se ovakve stvari ne smiju zataškavati i da društvo i vlasti moraju shvatiti da male hidroelektrane nisu rješenje već dio problema zbog kojih svi trpimo značajne ekološke i materijalne štete.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare