Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Fojnica: Incident na obilježavanju 23. godišnjice Bitke za Bašino brdo

Must Read

Ratnim zastava Armije BiH pokušalo se omesti Hrvate u odavanju počasti poginulim braniteljima.
I ove godine, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Fojnica, članovi Udruga, zajedno s obiteljima poginulih branitelja stradalih na ovom lokalitetu prije 23 godine, te predstavnicima vjerskog i političkog života Hrvata Fojnice i središnje Bosne, na Bašinom su brdu odlučili prisjetiti se Bitke za ovu, u ratu jednu od strateških kota obrane središnje Bosne.
15064200_630996600394278_501818966_oVijenci, cvijeće i molitva u kapelici i ispred spomen križa u znak sjećanja na 36 poginulih hrvatskih branitelja u Bitci za Bašino brdo, način je na koji se Hrvati Fojnice ali i drugih općina središnje Bosne, prije svih Kiseljaka i Kreševa, već 23 godine sjećaju Bitke koja je u ovom kraju jedna od najvažnijih u Domovinskom ratu.
Dostojanstven skup sjećanja i odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su život položili na oltar Domovine, zamalo se pretvorio u sukob sa skupinama koje su, okićene ratnim zastavama Armije BiH, na Bašino brdo došle s namjerom izazvati incident. Skupina koju su činili vjerojatno bivši pripadnici Armije BiH, a među njima Fojničani su prepoznali i Saudina Fejzića, profesora povijesti te druge istaknute bošnjačke dužnosnike iz Fojnice, stiglo je baš u vrijeme obilježavanja 23. obljetnice na Bašinom brdu, na ovaj lokalitet.
„Nikad u ove 23 godine koliko obilježavamo godišnjici Bitke za Bašino brdo, nikoga osim obitelji hrvatskih branitelja, Udruga, naših svečenika, političkih i kulturnih predstavnika hrvatskog naroda nije bilo na ovom mjestu. Ovo je očigledna provokacija u kojoj su na perfidan način iskorištena i djeca koje su odrasli instruirali i nagovorili da nose ratne zastave i vrijeđaju žrtve koju su na današnji dan pale na Bašinom brdu, od strane vojske koja se borila pod zastavama koje su nosili“, ispričao nam je jedan od očevidaca ovog događaja, član Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Naš sugovornik potvrđuje kako se obitelji hrvatskih branitelja i čelnici Udruga nisu dale isprovocirati te je incident većih razmjera, pa i otvoreni sukob, izbjegnut.Slika zaslona 2016-11-12 u 17.23.47
„Oni koji su danas došli provocirati obitelji žrtava i nas sudionike Bitke ni danas, 23 godine poslije, očito se ne mogu pomiriti da je HVO-u uspjelo zauzeti Bašino brdo, strašepki važnu kotu s koje se kao na dlanu vide dijelovi općina Fojnica i Kiseljak, usprkos činjenici da je Armija BiH te 93 godine bila daleko brojnija i nadmoćnija“, kazuje nam jedan od članova Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Odmazdu zbog zauzimanja Bašinog brda, Hrvati ni ratne 1993 godine nisu dugo čekali, prisjećaju se sudionici ratnih događanja na području središnje Bosne. Samo dan poslije Bitke, 13. studenog 1993 godine na pragu Samostana u Fojnici ubijeni su tadašnji gvardijan i vikar fra Nikica Miličević i fra Leon Migić. Molitvu za duše svih poginulih hrvatskih branitelja Fojnice ali i središnje Bosne, ove je godine, na Bašinom brdu, usprkos provokacijama, predvodio sadašnji fojnički gvardijan fra Miro Relota.
artinfo.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -