Published On: Thu, Oct 17th, 2019

Federalna Vlada dala suglasnost na zapošljavanje čak 268 radnika u rudnicima

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu, usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i dala suglasnost za prijem ukupno 268 radnika u ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, 62 radnika u ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurdevik, 105 radnika u Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, te jednog u ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica (supruge poginulog rudara), javlja Hrvatski Medijski Servis.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je pripremilo cjelovitu informaciju o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih Pazarić.

Na osnovu činjenica iz izvješća, Federalna vlada danas nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba. O tome svjedoče izvješća nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli niti jedan ugovor zbog takvih navoda.

Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti.

Nakon detaljno provedene analize, s ciljem ušteda i racionalnijeg utroška sredstava, Vlada je zaključila da će donijeti odluku kojom će biti bitno smanjene naknade članova upravnih i nadzornih odbora, te ograničene plaće direktora zavoda u nadležnosti FBiH u rasponu dvije do tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH.

Federalna vlada je donijela 25 odluka o dodjeli nagrada sportašima, sportskim radnicima i sportskim udrugama iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima, u ukupnom iznosu od 268.500 KM.

Među nagrađenima je i član Atletskog kluba Zenica Amel Tuka, za ispunjenje olimpijske norme i osvojena prva mjesta na pojedinačnom Prvenstvu BiH za seniore/ke u 2019. godini u disciplinama 400 metara i štafeti 4×400 metara.

Federalna vlada je, s današnje sjednice, Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje BiH uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja trošarine za dizel gorivo u 2020. godini, u ukupnoj količini od 35.636.695 litara.

Povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne suglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom BNT TMiH d.d. Novi Travnik, Federalna vlada smatra ispravnim samo stajališta stečajnih sudova o nepostojanju pravnog interesa predlagatelja za otvaranje stečaja dok je stečajni dužnik u postupku financijske konsolidacije.