Petak, 21 lipnja, 2024

Federalna televizija: Od pet stolica tri rezervirali za Ostale

Must Read

-Uknjižba 63 perspektivne vojne lokacije na državu BiH, kako bi BiH dobila Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) i institucionalno izjednačavanje ostalih s konstitutivnim narodaima, da oni postanu četvrti konstitutivni narod- dva su glavna razloga zbog kojih je Demokratska fronta odlućila ući u vlast, kazao je sinoć, gostujući u emisiji “Odgovorite ljudima” Federalne televizije, član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Nema tog javnog poduzeća i nema te ministarske pozicije koja su nam vrijednosno važnija od ova dva cilja, kazao je Suljagić.

Komentarajući razloge zastoja u formiranju vlasti u nekim kantonima, Suljagić je kazao kako DF ne pristaje da se formiraju kantonalne vlade, dok se ne formira Vijeće ministara.

dvojica-ftv

Dr Esad Bajtal i Predrag Kojović

I dok je Lovrinović insistirao na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi se omogućilo Hrvatima da mogu izabrati svoje političke predstavnike, ostali sugovornici su mu oponirali. Ustrajavali su na tome da se treba otkloniti samo diskriminacija ostalih jer je tako presudio Sud za ljudska u Strazbourgu.

Kao riješenje za implementaciju presude u predmetu “sejdić- Finci” i izjednačavanje Ostaloh s konstitutivnim narodima, predlagali su ili “četvrtu stolicu” za Ostale u Predsjedništvu BiH ili da bude “jedna stolica” pa “nek se svi bore za nju”.

Prevedeno ili građanski model, u kojem bi najbrojniji narod odlučivao i vladao u ime svih, ili dupliranje suvereniteta najbrojnijih preko tzv. Ostalh.

Na upit hoće li biti trećeg entiteta zamjenik predsjednika HDZ BiH Nikola Lovrinović odgovorio je “ako se bude moralo”, na što je član Predsjedništva BiH Emir Suljagić burno reagirao kazavši kako DF neće dozvoliti “realizaciju ratnih ciljeva”.

Inače, u sinoćnjoj emisiji televizija hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH, “Odgovorite ljudima” od pet stolica, čak čak tri su bile rezervirane za tzv Ostale. Uz dopredsjednika SDA Sanjina Halimovića i zamjenika predsjednika HDZ BiH Nikolu Lovrinovića, gosti emisije bili su “Bosanac i Hercegovac”, “građanin” i “čovjek”; Emir Suljagić, Predrag Kojović iz Naše stranke, koja je dobila minornu podršku birača na izborima i dr Esad Bajtal, koji je za stanje u zemlji okrivio “etnonacionalističke koncepte”./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Krajnja desnica vodi na prijevremenim izborima u Francuskoj, kažu ankete

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen vodi u utrci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred ljevičarske...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -