Subota, 15 lipnja, 2024

Federacija posuđuje 166 milijuna eura za Koridor Vc

Must Read

SARAJEVO – Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova u današnjem nastavku dvodnevne redovne sjednice u Sarajevu Nacrt zakona o konsolidaciji gospodarskih društava u FBiH i uputio ga u javnu raspravu.

Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, ovaj zakon treba donijeti prvenstveno zbog očuvanja radnih mjesta i zaštite državnog kapitala u gospodarskim društvima.

Uspostava likvidnosti, kako bi se omogućilo poslovanje društava, također je cilj predloženog zakona.

Gospodarska društva mogu učestvovati u postupcima javnih nabavki, realizaciji kreditnog novca, te riješiti dugovanja po osnovu doprinosa, definirano je između ostalog, prenosi Fena.

Ako zakon potvrde oba doma Federalnog parlamenta, važit će šest godina, a ako se poduzeća u tom razdoblju ne budu mogla financijski konsolidirati i oživjeti, predviđena je i mogućnost stečaja.

Zastupnici su odobrili također predloženo zaduženje u Federaciji na osnovu ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine te Europske investicijske banke, koji se odnosi na relizaciju projekta koridora 5-C, druga faza.

Prema obrazloženju federalnog ministra financija Ante Krajine, riječ je o financiranju dionica Vlakovo – Tarčin te Svilaj – Odžak, na koridoru 5-C.

U ovom slučaju država se zadužuje za 166 milijuna eura i prenosi to zaduženje na Federaciju, a ona na poduzeće Autoceste, koje će vraćati novac kao kreditna sredstva.

-Rok otplate je 25 godina, grejs period četiri godine, kamatna stopa je fiksna i varijabilna (s fiksnim intervalom), a pojedinačna rata koja će se vraćati ne može biti manja od pet miliona, rekao je ministar Krajina.

bitno.ba
- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -