Published On: Sri, ruj 12th, 2012

Federacija BiH, generator krize i glavni kočničar europskog puta BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne očekuje da će predstavnici EU na današnjem sastanku u Sarajevu sa liderima iz BiH pokrenuti bilo kakve oštrije poteze prema Federaciji BiH, kao generatoru krize i glavnom kočničaru europskog puta BiH.

Brisel je već pokazao svoju fleksibilnost u pristupu na prvom sastanku, što je bilo veoma iznenađujuće“, rekao je jutros Dodik za Srnu i RT RS pred početak sastanka sa generalnim direktorom Direkcije za proširenje EU Stefanom Sanninom.

On je ponovio da Republika Srpska zbog opstrukcija iz FBiH trpi materijalnu i svaku drugu štetu.

Prema njegovim riječima, Srpska neće pristati na “nedostojnu ponudu” iz FBiH tipa –“mi smo se nešto u FBiH dogovorili, a Srpska samo treba to da prihvati'”.

Dodik je ocijenio da posljedica trenutnog stanja može biti dugoročna blokada procesa ispunjavanja uvjeta iz “Mape puta”.

On je naglasio da ga nije briga za štetu koju će zbog toga da trpi BiH, jer ga više brine mogućnost da će Republika Srpska morati da ispašta.

Srpska ima problem u vezi sa ubrzanim putem ka EU jer nam nemogućnost dobivanja statusa kandidata onemogućava lakši i fleksibilniji pristup fondovima, kreditima i financijskom tržištu i nekim drugim vrijednostima, a sve to zbog nesposobnosti i tromosti Federacije BiH“, rekao je Dodik.

Nakon ovog sastanka, počet će sastanak na visokom nivou predstavnika Europske unije, institucija BiH i političkih lidera o procjeni napretka u ispunjavanju uvjeta iz “Mape puta“.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare