Nedjelja, 14 travnja, 2024

FAZ: Turska okreće leđa EU i fokusira se na Balkan

Must Read

Turska pod vodstvom premijera Erdogana okreće leđa EU i svoju politiku usmjerava na regiju jugoistočne Europe, upozorio je ugledni njemački list “Frankfurter Allgmeine Zeitung”.

U svojoj analizi povodom otvaranja Veleposlanstva Turske u Berlinu, najveće u svijetu, dopisnik lista iz Frankfurta, analizirajući politiku Erdoanove stranke u proteklih nekoliko mjeseci, ističe da se u Turskoj sve manje govori o EU, a sve više o zemljama jugoistočne Europe.

“Sve jasnije i očiglednije se Turska u vanjskoj politici okreće jugoistoku, a sve manje sjeverozapadu. To se jasno vidjelo na pompeznom stranačkom skupu krajem rujna po listi pozvanih gostiju, koji su iz Iraka, Sudana i Pakistana, a iz Europe pozvani su muslimanski političari iz BiH i dominantno islamskog srbijanskog Sandžaka”, piše FAZ. Kako navodi, iz Njemačke je došao samo bivši njemački kancelar Gerhard Schreder, i to više, kako FAZ citira istambulskog publicistu i novinara Mehmeda alija Biranda, kao predstavnik ruskog “Gazproma”, iako je u pozivnici naveden kao bivši kancelar.

“Poglavlje o EU je zatvoreno. Nije ni bilo predstavnika Europe. Samo Schreder”, navodi Ali Birand.

FAZ podsjeća i na kontroverzni Erdoanov dvoipolsatni govor na tom stranačkom skupu, o kojem je bilo riječi i u našim medijima, a u kojem je podvukao ciljeve svoje politike.

“EU uopće nije bila tema. Erdogan je pozdravio Sarajevo, Prištinu, Skoplje i Arbil. Nije pozdravio Atenu. Njemačku i Francusku je spomenuo samo u negativnom kontekstu. Kritizirao ih je da se ne zauzimaju dovoljno protiv islamofobije”, piše FAZ.

Danas se oglasio i sam Erdogan upozorivši da će EU izgubiti Tursku ako joj ne odobri članstvo do 2023. godine.

“Vjerojatno nas neće držati na čekanju toliko dugo. Ali ako i budu, EU će biti na gubitku”, rekao je Erdogan tijekom panel diskusije u Berlinu.

Miloš Marković, ekspert za tursku vanjsku politiku iz Beograda, smatra da je upravo Erdoganov govor na stranačkom kongresu otvoreno pokazao da mu EU nije prioritet.

“To je bilo prvi put da u jednom takvom govoru premijer Turske nijednom rečju ne spomene EU. Izaslanicima je tom prilikom podijeljen jedan plan za budući rad i EU se spominje u samo jednoj točki. Kada pogledate njihovu politiku, ona je više fokusirana na Bliski istok nego na EU. Što se tiče Europe, fokusirani su prvenstveno na prostor jugoistočne Europe”, kazao je Marković za banjalučke “nezavisne novine”.

On je ocijenio da postoji otvorena sumnja da EU, a pogotovo SAD svjesno dopuštaju utjecaj Turske na Balkan kao “kompenzaciju” za turski neulazak u EU, a da se ujedno spriječi jači utjecaj Rusije.

“Prvenstveno će SAD forsirati tu priču, jer im je Turska veliki saveznik. Ali mnogo će ovisiti što će biti u Siriji, jer tu ima nekih razmimoilaženja sa SAD i mogućeg turskog kretanja prema Iranu. To su novi momenti nakon susreta Erdoana s Ahmedinedžadom u Bakuu”, naveo je Marković.

Iako Turska uvijek službeno demantira da ima bilo kakve aspiracije prema Balkanu i BiH, Marković podsjeća na izjave visokih turskih dužnosnika.

“Sjećate se Erdoganove izjave da mu je Alija Izetbegović ostavio BiH, a imate i izjavu na Kosovu zamjenika premijera kad je obnovljeno turbe sultana Murata da je upravo na tom mestu u Kosovskoj bici postavljen temelj neraskidivog i trajnog prijateljstva Kosova i Turske”, rekao je Marković.

Nekoliko profesora političkih znanosti iz Sarajeva koje su  kontaktirale “Nezavisne novine” nisu mogli govoriti o ovoj temi, jer, kako su istakli, nemaju dovoljno informacija.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -