Kardinal Puljić: Hrvati žele biti tu i graditi mir kao katolici

Katolici širom Bosne i Hercegovine danas su posjetama grobljima i molitvom za duše umrlih obilježili blagdan Svih Svetih. Svetu misa na groblju Sv. Josip u Sarajevu  predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal  Vinko Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika.

„Danas slavimo one koji su otišli prije nas. Slaveći ih želimo utvrditi vjeru kako bi kročili naprijed. Dobrota nikad nije uzaludna, a ljubav je ona koja ostaje. Današnje javno mijenje je interes, što više imati i što više potrošiti. Zato je danas teško božiju riječ čuti. Odgovornost je danas strana riječ i o njoj se jako malo govori. Vidimo da to što je Bog povjerio čovjeku on to uništava, a onda i samog sebe uništava tako da ustvari on nije slobodan, nego je zarobljen. A, biti slobodan u duši, to znači biti raspoložen za božije stvari”, rekao je kardinal  Puljić.

Kardinal je rekao da živimo u vremenu u kome vlada netrpeljivost kao posljedica rata i koja se širi.

„Svi mi znamo kako je kad boli. Treba znati kako vratiti povjerenje. Da bi se vratilo povjerenje treba nam istina”, poručio je  Puljić.

On je istakao da treba biti mirotvorac, graditelj mira te da Hrvati žele biti tu i graditi mir kao  katolici.

Puljić se osvrnu i na, kako je rekao, razvrat  dodavši da je crkva napadana i zato što brani moral.

Na groblju Sv. Josip nalazi se i grob  pjesnika realizma Silvija Strahimira Kranjčevića te je nakon Mise na njegovom grobu upriličen kao i svake godine u organizaciji HKD Napredak prigodan program.

Silvije Strahimir Kranjčević rođen je u Senju 1865. godine, a umro je u Sarajevu 1908. godine.

U Kranjčevićevoj poeziji naglašena je socijalna komponenta.

U svojim pjesmama daje slike ljudske bijede, teškog života ljudi, prema kojima izražava samilost. (Fena)

more recommended stories