Published On: Sri, velj 12th, 2014

Fajon: Demonstracije su ogledalo društva BiH

BRISEL – Poslanica u Europskom parlamentu Tanja Fajon smatra da demonstracije u Federaciji BiH predstavljaju “ogledalo bh.. Društva i istovremeno znak buđenja građana koji svoj očaj izražavaju na ulicama” i pozvala da se izbjegne nasilje tijekom demonstracija.

“Zahtjevi prosvjednika posljedica su višegodišnjeg nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine”, rekla je Fajon i dodala da je izražavanje tog nezadovoljstva, svakako, njihovo pravo “i upravo interakcija između civilnog stuba i vlasti govori o kvaliteti i zrelosti jednog društva”.

Ona je za Klix.ba rekla da je tijekom posljednje posjete u Sarajevu upozorila da političari u BiH gube vjerodostojnost i povjerenje građana, i da država zaostaje kada je u pitanju proces integracije u EU.

Fajon je kazala da je potpuno razumljivo to što su građani izgubili povjerenje u funkcionalnost sustava i cjelokupnu vlast i što zahtijevaju smjene.

“U njihovim zahtjevima se krije želja za boljim životom, boljim socijalnim i ekonomskim uvjetima, za pravdom i poštenjem. Slobodno možemo reći da ovi zahtjevi potvrđuju želju građana BiH da što prije postanu dio Europske unije”, rekla je zastupnica EP.

Fajon je napomenula da, ako postoji svijetla točka ovih prosvjeda, onda je to prekoračenje etničkih i nacionalističkih razlika i ujedinjenost državljana Bosne i Hercegovine kada su u pitanju zahtjevi koji se tiču ​​svakodnevnog života prosječnog građana.

“Smatram da je se bh.. Političarima pružila prilika da saslušaju i čuju zahtjeve građana i time pokažu svoju odgovornost za svjetliju budućnost BiH. U isto vrijeme pozivam lidere u BiH da ozbiljno analiziraju zahtjeve građana i da im se u potpunosti posvete. Upravo to je njihova uloga i njihova moralna dužnost “, kazala je Fajon.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Fajon-Demonstracije-su-ogledalo-drustva-BiH-230717.html&usg=ALkJrhgE6qfDwdifyh_0RTXVvfgeyFMNRg#sthash.BiVVvBD2.dpuf