FACEBOOKOV TATA: SAD tuži Google

Američko ministarstvo pravosuđa i skupina od osam država danas su podnijeli tužbu protiv internetskog giganta Googlea, optužujući ga za nezakonitu zlouporabu monopola nad tehnologijom internetskog oglašavanja. Radi se o prvoj antimonopolnoj tužbi protiv tehnološkog diva pod predsjednikom Bidenom i eskalaciji pravnog pritiska na jednu od najvećih svjetskih internetskih kompanija.

U tužbi se navodi da je Google “uništio legitimnu konkurenciju u industriji tehnologije oglašavanja, tako što je pokrenuo sustavnu kampanju preuzimanja kontrole nad širokim nizom visokotehnoloških alata koje koriste izdavači, oglašivači i brokeri za olakšavanje digitalnog oglašavanja”.

U tužbi koja je podnesena u državi Virginiji, od Okružnog se suda SAD-a za tražilo da prisili Google da proda svoj paket proizvoda tehnologije za oglašavanje, uključujući softver za kupnju i prodaju oglasa, tržište za dovršavanje transakcija i uslugu za prikazivanje oglasa na internetu. U tužbi se od suda također tražilo da spriječi tvrtku u navodnim postupcima protiv tržišnog natjecanja.

To je peta antimonopolska tužba koju su američki dužnosnici podnijeli protiv Googlea od 2020. godine, Istovremeno zakonodavci i regulatori diljem svijeta pokušavaju obuzdati moć koju velike tehnološke tvrtke imaju nad informacijama i internetskom trgovinom. U Europi su Amazon, Google, Apple i drugi suočeni s antimonopolskim istragama i optužbama, dok su regulatori donijeli nove zakone kako bi ograničili štetu društvenih medija i neke prakse poput prikupljanja podataka.

Google: Argumenti su pogrešni

U SAD-u je Google dospio pod poseban nadzor dužnosnika. 2020. je skupina država predvođenih Teksasom podnijela antimonopolsku tužbu protiv Googlea u vezi s tehnologijom oglašavanja, dok su Ministarstvo pravosuđa i druga skupina država zasebno tužili Google zbog tvrdnji da je zlorabio svoju dominaciju nad online pretraživanjem. U 2021. neke su države također tužile zbog prakse tvrtke u trgovini aplikacijama.

Glavni državni odvjetnik Merrick B. Garland rekao je da monopoli “prijete slobodnim i poštenim tržištima na kojima se temelji naše gospodarstvo.” “Agresivno ćemo štititi potrošače, zaštititi tržišno natjecanje i raditi na osiguravanju ekonomske pravednosti i mogućnosti za sve”, dodao je.

Googleov glasnogovornik, Peter Schottenfels, rekao je da tužba “pokušava podijeliti na pobjednike i gubitnike u visoko konkurentnom sektoru tehnologije oglašavanja”. To je odjek “neutemeljene” tužbe koju je pokrenuo Teksas 2020., rekao je, dodajući da najnovija tužba Ministarstva pravosuđa predstavlja pogrešan argument koji bi usporio inovacije i naštetio izdavačima.

Monopol naštetio oglašivačima

Bidenova administracija koristi neuobičajene pravne teorije kako bi podrezala krila nekim od najvećih američkih tvrtki, piše The New York Times. Savezna trgovinska komisija nedavno je tražila od suca da blokira Metu u kupnji startupa virtualne stvarnosti, što je rijedak slučaj koji tvrdi da bi takav dogovor mogao naštetiti potencijalnoj konkurenciji na tržištu u nastajanju. Agencija je također osporila Microsoftovu kupnju izdavača videoigara Activision Blizzard vrijednu 69 milijardi dolara, jer se dvije tvrtke prvenstveno ne vide kao izravni konkurenti.

Ministarstvo pravosuđa i savezne države, uključujući New York i Kaliforniju, rekli su da je Google izgradio svoj monopol kupnjom ključnih alata koji isporučuju oglase izdavačima. Kao rezultat toga, oglašivači su plaćali više za prostor na internetu, a izdavači zarađivali manje novca, jer je Google preuzeo svoj dio.

Kao rezultat Googleove sheme, “kreatori web stranica zarađuju manje, a oglašivači plaćaju više”, rekao je Garland.

Ogroman dio profita

“Svaki put kad se pojavila prijetnja, Google je iskoristio svoju tržišnu moć u jednom ili više ovih alata za oglasnu tehnologiju kako bi uklonio prijetnju”, stoji u tužbi. “Rezultat: Googleov plan za trajnu dominaciju u cijeloj industriji je uspio.”

Ako se žalba usvoji, moga bi dovesti do raspada oglašivačkog poslovanja Googlea, ako sudovi stanu na stranu američke vlade. U tužbi Ministarstva pravosuđa traži se od suda da prisili Google da se oslobodi dijelova svog oglašivačkog poslovanja. Pravnoj akciji pridružuju se i američke savezne države Connecticut, Kalifornija, Colorado, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee i Virginia.

Googleova tražilica dugo je bila najveći izvor profita, ali je odjel za oglasnu tehnologiju pomogao u pozicioniranju monopola za oglašivače. Dvije tvrtke zajedno dale su Google-u snažnu prednost u određivanju cijena online oglasa. Budući da su Googleovi različiti oglasni alati i platforme usko integrirani, prisilno oduzimanje moglo bi biti bolan i težak proces za tvrtku.

Prošli tjedan najavili velika otpuštanja

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da osim što šteti izdavačima i oglašivačima, Googleova stroga kontrola tržišta oglasne tehnologije šteti korisnicima interneta, tvrdeći da izdavači imaju manje resursa za stvaranje sadržaja za posjetitelje svojih web stranica.

U petak je Google objavio da će otpustiti 12.000 zaposlenika, ili 6 posto svoje radne snage, kao odgovor na usporavanje tržišta digitalnog oglašavanja. Tvrtka je rekla da će joj rezovi omogućiti da prioritet daju projektima koji uključuju umjetnu inteligenciju, područje koje je posljednjih mjeseci zaživjelo u Silicijskoj dolini.