Published On: Uto, lis 5th, 2021

Facebook za globalni prekid krivi “neispravnu promjenu konfiguracije”

Facebook Inc okrivio je “neispravnu promjenu konfiguracije” za gotovo šestosatnu blokadu koja je spriječila 3,5 milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim medijima i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Kompanija na blogu nije navela ko je izvršio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenika Facebooka koji su željeli ostati anonimni rekli su ranije Reutersu kako vjeruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmjerava internetski promet.

Kvarovi internetskih komunikacijskih alata i drugih resursa koji ovise o istoj mreži pojačali su problem, rekli su zaposlenici. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne greške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija par dana nakon što je zviždač u nedjelju optužio kompaniju da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanju govora mržnje i dezinformacija.

Dionice Facebooka izgubile su na vrijednosti još nakon izvještaja zviždača, a potom su nastavile padati. Dok se svijet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, dionice Facebooka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od studenog prošle godine, javlja Reuters.

“Žao mi je za svaku malu i veliku kompaniju, obitelj i pojedinca koji ovisi o nama”, napisao je na Facebooku glavni tehnološki direktor Mike Schroepfer, dodajući da “može proći neko vrijeme da dođu do 100 posto”.

Twitter je u ponedjeljak izvijestio o upotrebi većoj od uobičajene, što je dovelo do nekih problema u pristupu postovima i izravnim porukama.

Facebook, koji je najveći prodavač internetskih oglasa na svijetu nakon Googlea, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD na sat, prema procjenama kompanije Standard Media Index.

Tek nešto prije ponoći počeli su se povezivati s internetskom mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže, Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno./Hina/HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Prispjelo je konačno vrijeme da Zukerbergove društvene mreže budu napuštene zauvijek.
Ovaj monopolista je usrao motiku ne samo prodavanjem podataka svojih klijenata oglašivačima, nego i obavještajnim službama, koje su za nas apsolutno nezanimljive, glupa i ne bitne.
Danas napuštam Face Book, koji mi je postao dosadan, a druge njegove mreže su još manje interesantne jer su teški gubitak vremena.

Last edited 10 mjeseci prije by Anonimac