Published On: Uto, lip 6th, 2017

Facebook statusi objavljeni u posljednjih 5 godina mogu utjecati na ulazak u SAD

Novi zahtjev američke vlade uznemirio je zagovornike privatnosti, ali Trumpova administracija smatra da je ovo dobar način da se otkriju putnici koji imaju zle namjere.

Dopunski upitnik bit će obavezan samo za jedan posto od ukupno 13 miliona ljudi koji svake godine apliciraju za američku vizu, a bit će obavezni samo za one osobe za koje konzularni službenici budu smatrali da je to potrebno”, kako navodi Will Cox, glasnogovornik Biroa za konzularne poslova State Departmenta.

Aplikanti neće biti pitani za lozinke svojih računa, a upitnik sadrži i pitanja o prošlim zaposlenjima, braći i sestrama, djeci i supružnicima, sadašnjim i bivšim.

Ova naredba mnogo je blaža od nekih prethodnih pokušaja, kao što je zabrana ulaska putnicima iz dominantno muslimanskih zemalja.

Zagovornici imigracije i privatnosti se, pak, brinu da će službenici žuriti u procjeni i da će greškom propustiti putnike sa zlim namjerama.

Sve ono što su američki posjetitelji u posljednjih pet ili više godina objavili na društvenim medijima može potencijalno biti upotrijebljeno protiv njih, a neki izražavaju zabrinutost da će im ulazak biti zabranjen samo zbog iskazanih političkih stavova, što ne znači da imaju zle namjere. Međutim, vlasti navode da će se poštovati zakoni prema kojima se viza može odbiti kriminalcima, osobama koje su povezane s terorističkim grupama, koje boluju od zaraznih bolesti ili su optuživane za zloupotrebu droga, dok lična politička mišljenja nisu osnova za odbijanje.